Visszatérhetnek az amerikai katonák a Fülöp-szigetekre?

A Fülöp-szigetek tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államokkal, hogy növeljék a kétoldalú katonai együttműködést a térségben. Feltehetően mindkét fél szándéka a kínai előretörés megfékezése, és agresszív külpolitikájának ellensúlyozása.

Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek csütörtöki és pénteki tárgyalásai során megegyezés született a terrorizmus és a kalózkodás elleni közös fellépésről, a biztonságos navigáció megvalósításáról, és az új technológiák megosztásáról.

Néhány nappal a megbeszélés előtt a Washington Post arról írt, az Egyesült Államok katonai bázist telepítene a szigetországba. Ezután a Fülöp-szigeteki védelmi minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, nem tud arról, hogy „az USA csapatokat vagy hadihajókat telepítene a térségbe. Csupán az évi közös hadgyakorlatainkról egyeztettünk” – írja a Reuters.  Azt is kiemelte, hogy mindenki érdeke a régió biztonsága és stabilitása, éppen ezért semmilyen módon nem szeretnének Kínával konfrontálódni.

Az Obama-adminisztráció külpolitikájának főbb pontjai között szerepel, hogy nagyobb figyelmet kívánnak szentelni a kelet-ázsiai régiónak. Múlt hónapban az amerikai elnök ugyanakkor meghirdette az új katonai stratégiát, melynek lényege, az iraki és afgansiztáni kivonulás után az Egyesült Államok az ázsiai csendes-óceáni térségbe csoportosítja át katonai haderejének egy részét. Ennek értelmében Washington bejelentette: Ausztráliában tengerészeti bázist hoznának létre, Szingapúrban pedig hadihajókat állomásoztatnának. A Fülöp-szigeteken nem lenne újdonság az amerikai hadi jelenlét, ugyanis 1992-ig több tízezer tengerész és katona szolgált az országban.

Kínát aggasztják a fejlemények: a folyamat, amelyben az USA igyekszik egy védelmi vonalat kiépíteni a Japán-Ausztrália-Dél-Korea-Szingapúr vonalon. Az utóbbi időben feszültté váltak a kapcsolatok Kína és a Fülöp-szigetek között a Dél-Kínai tengeren lévő szigetek, és az ásványi kincsekben gazdag tengerfenék hovatartozása miatti vitában, továbbá kínai hajók számtalanszor megsértették a tengeri határokat. Egy Fülöp-szigeteki tengerészeti parancsnok szerint „hatékony elrettentésként szolgálna Kína számára, ha amerikai hadihajók állomásoznának a vizeinken, különösen a Dél-Kínai tenger közelében.”  A válaszra nem is kellett sokat várni: a hivatalos kínai, angol nyelvű Global Times napilap vasárnap sürgette Pekinget, hogy gazdaságilag büntesse meg a Fülöp-szigeteket a szorosabbra fűzött amerikai kapcsolatért.

Szalai Éva

Friss hírek