Kína tagadja az atomerőmű-balesetet

Japán lapértesülés szerint októberben baleset történhetett az egyik kínai atomerőműben, amit Peking eltitkol a közvélemény elől. Kína cáfolja a híresztelést.

A Japán Atomenergia Ügynökség jelentése szerint Kína eltitkolja a Pekingtől nem messze fekvő atomreaktorában októberben történt balesetet – írta a tokiói Szankei Simbun napilap. Az eset nagy visszhangot váltott ki, mivel a kínai atomprogram számos biztonsági és technológiai hiányosságát feltételezi. 

Egy japán-kínai kétoldalú megállapodás értelmében kötelesek minden nukleáris meghibásodást közölni a másik féllel. Japán kormánytagok megerősítették: Peking közölte Tokióval a baleset hírét, egyben azt is kikötötte, hogy nem hozhatják nyilvánosságra a hírt. A Kínai Atomenergia Intézet (CIAE) igazgatója, Van Kang (Wan Gang) szerint a negyedik generációs Kínai Kísérleti Gyorsreaktor (CEFR) meghibásodásáról szóló híresztelések „teljességgel alaptalanok,” mivel „a reaktor tavaly július óta nem üzemel”. A negyedik generációs atomerőművek a jövőt jelentik, egyelőre még kísérleti fázisban vannak és szakértők szerint 2030 előtt nem is várható, hogy átvegyék a jelenlegi technológia szerepét.

Van elmondta: a Pekinghez közeli reaktor negyedik generációs, kísérleti üzem, amely nem is termelt kereskedelmi forgalomban felhasznált energiát. A Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat igazgató-helyettese, Cang Sutung (Cao Shudong) is hangsúlyozta, a CEFR csak kísérleti célokat szolgál, amikor befejeződik a projekt, leállítják a működést, illetve a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelve megbízható a reaktor. 

Szakértők azonban aggodalmuknak adtak hangot. A Nukleáris Világszövetség (World Nuclear Association) által működtetett World Nuclear News hírportál szerint az érintett kínai atomerőmű egy évvel azután is az elektromos hálózatra kötve működött, hogy elérte a Van szerint kitűzött kísérleti célt. A Szankei Simbun által hivatkozott jelentés szerint a reaktor épületében rendkívül alacsony biztonsági szabályok uralkodnak, nem beszélve azokról a pletykákról, miszerint ágyakat tettek a fő irányítóközpontba, hogy a fáradt dolgozók lepihenhessenek. A kínaiak ezeket a híreket is cáfolják.

2010 májusában is történt egy kisebb baleset a dél-kínai Kanton (Guangdong) tartományban, ekkor a reaktor üzemeltetői három héttel a baleset után értesítették a közvéleményt. Az ország hatalmas energiaéhsége miatt jelenleg 27 további reaktort építenek, ellensúlyozva az olajtól és széntől való túlzott függést. A fukusimai katasztrófa után jelentősen lelassultak a munkák a fokozott biztonsági előírások betartása és a hatósági ellenőrzések miatt. A tervek szerint 2020-ra az ország teljes energiaellátásának 6 százalékát szeretnék nukleáris energiával fedezni. 

Szalai Éva

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »