Kínában „kis sárkányok” tömeges érkezése várható

Kínai házaspárok százezrei készülnek arra, hogy 2013. február 10-ig a kígyó évének kezdetéig megérkezzen  a gyermekáldás, a „kis sárkány” a családba.

A kínai császárok jelképe, az erő, a hatalom és gazdagság, a bölcsesség és a bátorság szimbóluma, a sárkány, a tizenkét állatövi jegy közül a legnépszerűbb, a néphit szerint a legjobb jegy. Aki a sárkány évében születik: szerencsés, egyben a család védelmezője. A „sárkányok” környezete ugyanakkor olykor megszenvedi az erős egyéniséget.

Kína legnagyobb városában, Sanghajban 180 ezer „sárkány babát” várnak, Hongkongban pedig az átlagnál 5 százalékkal nagyobb forgalomra készülnek a szülészetek. Tajvanon a sziget frissen újraválasztott vezetője egyenesen a születések számának növelésére buzdította a lakosságot, aggodalmát kifejezve a gyermekvállalás terén az elmúlt évtizedben tapasztalt visszaesés miatt.

A holdnaptár szerint az idén január 23-án kezdődött sárkány évének első öt napján Sanghaj 10-es számú kórházában máris 40 gyerek született. A helyzetet pótágyak beállításával oldották meg. Sok újszülött nevébe került a „sárkány” jele.

A kínai főváros szülészeti kórházában augusztusig minden ágynak van gazdája. Az intézmény vezetése úgy döntött, hogy havonta legfeljebb ezer várandós nőt fogad, hogy mindenki biztonságos ellátásban részesülhessen – derül ki a Hszinhua hírügynökség összeállításából. Az ebben megszólalók ugyancsak megerősítik: a nyomás a családok részéről nagy, ezért tervezték kifejezetten a sárkány évére az utód világrajövetelét.

Ugyanakkor – mert többen lesznek, mint általában – nehezebb lesz nekik majd az óvodába, iskolába bekerülni – vélte egy Li Csing (Li Jing) nevű asszony, aki a kelet-kínai Santung (Shandong) tartomány székhelyén áprilisra várja a babáját.

Az eddigi példákból ítélve Linek jogos az aggodalma, mert a 2000. (sárkány) év, majd 2007-ben az arany disznó éve után – amelyet a pekingi olimpia éve követett -, a szülőknek nehézségeik támadtak, amikor az óvodába, elemi iskolába készültek beíratni az akkor születetteket. Mindez természetesen azt jelentette, hogy a csoportok, osztályok nagyobb létszámmal indultak, és volt olyan is, hogy az általános iskola első osztályába 160 helyre 500-an jelentkeztek.

A nagy gyermekszületések éveit követően, az érintett családok gyakran nagyobb költségeknek is vannak kitéve. Az igen bevett szokás szerint alkalmazott „ajik”, vagyis házvezetést, gyermekgondozást, idősek felügyeletét, takarító munkát vállalók órabére, vagy havi díja a kereslet hatására megnő. A születés utáni első hónapban, a felkészültebb alkalmazottaknak 6-8000 jüant, vagyis 200-280 ezer forintot kell fizetniük, ami gyakran több mint a házaspár együttes jövedelme. A szolgáltatók beszámolóiból ítélve az alkalmi ápolók azért nem maradnak munka nélkül.

Kínában 2005 és 2020 között számítanak a népesedés jelentősebb bővülésére, szakmai előrejelzések szerint 2016-ban lesz a csúcs. Az ENSZ becslése szerint 2020-ra az ország lakossága eléri az 1 milliárd 388 milliót; Kína népessége 2009-ben 1 milliárd 334 millió volt.

Hírek szerint a sárkány évének várható hatásaira és a várt pozitív tendenciákra az üzleti életben is készülnek. Ez azt jelenti, hogy a kisbabák piperecikkeit, a tápszereket, a pelenkákat és ruhákat gyártók optimistán ítélik meg a következő évet, éveket. Már csak azért is, mert az utóbbi évek felmérései és tapasztalatai azt igazolják, hogy a kínaiak növekvő jövedelmükből a korábbinál jelentősen többet áldoznak a gyermekeikre.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »