Szlovákia: mocskos kampány várható

A Pravda napilap interjút készített Milan Žitný biztonságpolitikai elemzővel, aki azt állítja, soha, Mečiar idejében sem volt olyan éles a választási kampány, mint jelenleg. Žitný szerint március 10-ig további meglepetések, botrányos leleplezések várhatók.

A lap riportere arról faggatta Žitnýt, hogy mit gondol Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás elnökének (SaS) Marián Kočner vállalkozóval folytatott sms-es üzenetváltásáról. Azután, hogy Sulík nem tagadta a nyilvánosságra került sms-ek valódiságát, az elemző meggyőződése, hogy az üzenetváltás leirata hiteles, ám nyelvezete szerinte nem olyan, mint amilyet a titkosszolgálatok használnak, sokkal „civilebb”. Ez a tény azonban még nem zárja ki, hogy a „Sasanka“ kiszivárogtatásához köze lehet a Szlovák Információs Szolgálatnak vagy a rendőrség bűnügyi részlegének.

Žitnýt nem az a kérdés foglalkoztatja, hogy a „Sasanka“ valamiféle hírügynökségi játék-e, sokkal fontosabbnak tartja a kommunikáció tartalmát a decemberi eseményekkel összefüggésben elemezni. December 2-án a főügyész-választáskor legalább négyen a kormánykoalícióból is Dobroslav Trnkára, a Smer jelöltjére szavaztak. A titkos voksolás után őket árulóknak titulálták.

Két nappal később Kočner vállalkozó ezzel a témával kapcsolatban sms-t írt Sulíknak, amire válaszként Sulík megígérte, hogy fél óra múlva felkeresi Kočnert. Azt is megígérte, hogy másnap cikket ír a főügyészválasztásról, amit elküld Kočnernek recenzióra. Ez meg is történt. Sulík akkoriban még a szlovák parlament elnöke, a SaS pedig a kormánykoalíció tagja volt. Ilyen minőségében a főügyészválasztásról sms-eket küldött egy olyan személynek, aki Trnka közeli barátja, a nevét pedig összefüggésbe hozták a szervezett bűnözéssel.

Žitný szerint nem az a fontos kérdés, hogy ki a „Sasanka-szöveg“ szerzője, hanem maga a tény, hogy leleplezte: a koalíciós partner /SaS/ informálta a kormánykoalíció taktikájáról és terveiről az ellenfelet, ami árulás! Az elemző szerint ez nagyon rossz hír a szlovák politika állapotáról és a SaS erkölcsi arculatáról.

Hangsúlyozta: minden idők legélesebb, legmocskosabb kampányára számíthatunk, olyanra, amilyen Mečiar idejében sem volt példa. Úgy véli, még nincs fegyverszünet, a Gorilla és a „Sasanka“ után további meglepetések is várhatók.

Kitekintő / Hírek.sk

Friss hírek