Miercurea Ciucból nem lesz Csíkszereda

Nem szerveznek népszavazást Csíkszeredában a város hivatalos nevének megváltoztatásáról, a helyi tanács ugyanis nem támogatja a tervet.

A testület pénteki ülésén egyöntetűen tartózkodott, amikor arról kellett volna szavazni, hogy a hargitai megyeszékhely hivatalos nevét Miercurea Ciucról Csíkszeredára változtassák.

Csibi Barna és Csiszer Lóránt korábban több mint 1900 támogató aláírással nyújtotta be az önkormányzathoz kezdeményezését. A határozattervezet szerint a városvezetésnek népszavazást kellett volna kiírnia azért, hogy a várost hivatalosan is Csíkszeredaként tartsák számon, a parlament módosítsa a hivatalos megnevezést.

Az ülésen elhangzott, nem képezhetik népszavazás tárgyát olyan kérdések, amelyek a román állam nemzeti, független, egységes és oszthatatlan jellegére, a köztársasági államformára, a területi integritásra, az igazságszolgáltatás függetlenségére, a politikai pluralizmusra és a hivatalos nyelvre vonatkoznának, hiszen ezek alkotmányellenesek volnának – írja a kolozsvári Krónika.

Mielőtt az ülésvezető szavazásra bocsátotta volna a határozattervezetet – amelyet a jogi bizottság is kedvezőtlenül véleményezett –, Szondy Zoltán magyar polgári párti tanácsos felszólalásában leszögezte: ha a testület a referendum megszervezéséről döntene, az csupán a prefektúráig jutna el, alkotmányellenessége miatt azonnal visszadobnák. 

„A testület egyöntetűen tartózkodott a kérdésben, és ezzel megállította a történetet. Megtehették volna, hogy elodázzák vagy megszavazzák, tudván, hogy a prefektúra visszadobja, de megállították. Bátor magatartás volt a részükről” – értékelte a döntést Ráduly Róbert Kálmán polgármester. 

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »