Itt vannak végre a kongói parlamenti választás eredményei

A Kongói Demokratikus Köztársaság nemrégiben újraválasztott elnökének, Joseph Kabilának a pártja, a PPRD ugyan a legtöbb szavazatot szerezte a parlamenti választásokon, ám így is komoly visszaesést könyvelhet el az előző ciklushoz képest. Az 500 fős testületben maga a párt mindössze 56, míg eddigi koalíciós partnereivel is csak körülbelül 240 mandátumot szereztek, ami jócskán megnehezítheti a kormányalakítást – bár a koalíció sietett mindenkit megnyugtatni, hogy megvan a többséghez szükséges 251 helyük. Az előző ciklusban a PPRD majdnem kétszer annyi, 111 helyet foglalhatott el, Jason Stearns blogjában azonban rámutat arra, hogy korai még a kormánypárt népszerűségvesztéséről cikkezni, Kabila kifejezett stratégiája volt ugyanis, hogy a korábbiaknál szélesebb körű koalíciót szervezett maga köré. A parlament fragmentáltságát mindenesetre jól mutatja, hogy oda több mint 90 párt juttatott be képviselőt, sok független jelölt mellett.

Az ellenzéki UDPS, az elnökválasztás eredményét elutasító Etienne Tshisekedi alakulata 34 helyet szerzett, ez azonban várhatóan még nőni fog, az 500-ból ugyanis egyelőre csak 447 mandátum esetében hirdettek győztest, márpedig a fennmaradó székeket mind az ellenzékhez húzó főváros választókörzetei adják.

A parlamenti választásokat az elnökválasztással egyidőben, november végén tartották. Az utóbbit a régi-új elnök, Joseph Kabila meggyőző fölénnyel nyerte meg a veterán politikus, Etienne Tshisekedi ellenében, ám a nemzetközi megfigyelők – köztük a Carter Center, az Európai Unió és a kongói katolikus egyház is – a folyamatot hiteltelennek minősítették. A Human Rights Watch pedig arról számolt be, hogy a választások után a rendőrség huszonnégy embert ölt meg, több tucatnyit ellenzéki aktivistát pedig letartóztatott. Mindezek ellenére a nemzetközi közösség nem lépett fel a rendellenességek feltárása és lehetséges javítása érdekében.

Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »