Demokratákat szívesen lát az Unió

Az Európai Unió feloldja a mianmari politikusok vízumtilalmát – köszönhetően az ország demokratizálódásának. Brüsszel a folyamat támogatására egy 150 milló eurós segélycsomagot is kilátásba helyezett.

Hétfőn az Európai Unió külügyminiszterei brüsszeli találkozójukon egyhangúlag úgy döntöttek, felfüggesztik a mianmari legfelsőbb politikai vezetők, így az elnök, az alelnökök, a kormány tagjai és a parlament elnökének vízumtilalmát. Döntésükhöz az utóbbi időben tapasztalt pozitív lépések vezettek, amellyel mianmari kormány demokratizálja az országot

„A Külügyi Tanács üdvözli a kormány és a parlament által elfogadott reformokat. Ezek a változások újabb lehetőséget jelentenek a kölcsönös együttműködés és fejlődés területén” – olvasható az uniós közleményben. Az Egyesült Államok pedig már a diplomáciai kapcsolatok felvételét sürgeti. Mindemellett az AFP hírügynökség brüsszeli forrásból úgy tudja, a külügyminiszterek kilátásba helyeztek egy 150 millió eurós (44,23 milliárd forint) segélycsomagot is, amely a demokratizálódási folyamatot támogatná.

A 2010 novemberében tartott demokratikus választásokat kilépett katonákból álló civil kormány nyerte, így 20 év után névlegesen megszűnt Mianmarban a katonai junta hatalma. A hadsereg által támogatott új kormány – meglepetésre – szabadon engedte az ellenzéki párt vezérét, Aung Szan Szú Kji-t (Aung San Suu Kyi), sőt, több száz korábban bebörtönzött ellenzékieknek is amnesztiát adott. Mianmari száműzöttek és kampánycsoportok némi fenttartással fogadták a bejelentést. Szerintük az igazi próbatétel az lesz, hogy mekkora szabadságuk lesz a politikiai foglyoknak kiengedésük után. Az aggodalmakra némileg rácáfol, hogy az idén áprilisban esedékes időközi választásokon Szú Kji is versenybe szállhat. Habár a nyugati államok optimistán néznek a jövő elé, felszólították a mianmari kormányt, hogy engedje szabadon az összes politikai foglyot, és békés úton rendezze a határmenti etnikai konfliktusokat

Mianmar főként ázsiai országokkal áll kereskedelmi kapcsolatban, Kanada, az Egyesült Államok, és az Európai Unió továbbra is fenntartja a gazdasági szankciókat az ország ellen. A nyugati államok vezetői többek között azt is hangsúlyozták, hogy további engedményekkel és jutalmakkal fogják honorálni a demokratizálódási folyamat elkövetkező pozitív lépéseit is, és támogatni fogják a Világbankkal és a Valutalappal való közreműködést is az ország megsegítésére. Mindez azt jelenti, hogy már akár április végére, a választások lezárultával, újabb korlátozásokat függeszthetnek fel. 

Szalai Éva

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »