Sorban érkeznek Ruandába a népirtás gyanúsítottjai

Húsz évnyi száműzetés után megérkezett Kigaliba Leon Mugesera, egyike azoknak, akiket a ruandai népirtásra való felbujtással vádolnak. Mugesera évekig küzdött azért, hogy ne toloncolják ki Kanadából, több alkalommal is fellebbezett a bírósági döntések ellen. Ügyvédei legutóbb az ENSZ Kínzás Elleni Bizottságához fordultak, hogy kivizsgálják, számíthat-e meghurcolásra ruandai visszatérését követően.  A québeci Legfelsőbb Bíróság azonban elutasította a fellebbezését, így Mugesera kénytelen volt visszatérni hazájába, ahol azonnal átadták a rendőröknek. A hatóságiak mellett néhány civil is várakozott a reptéren, akik azt skandálták, hogy most végre meg fog fizetni bűneiért.

Mugesera 1992-ben tartotta meg elhíresült felbujtó beszédét a hutu kormánypárt, az MRND körülbelül ezer tagja előtt. Ebben kifejtette a hallgatóságnak: az ő felelősségük az, hogy eltöröljék a föld felszínéről a tuszi söpredéket, testüket pedig a folyókba dobják, visszaküldve így őket Etiópiába. A tuszikra mint csótányokra utalt, akiket el kell taposni. Bár Mugesera 1993-ban elhagyta az országot, a népirtás elkövetői közül sokan rá hivatkozva követték el véres tetteiket.

Nem Mugesera az egyetlen, akit mostanában szolgáltatnak ki Ruandának, hiszen a jelenleg őrizetben lévő Jean Uwinkindit is haza kell szállítani a jövő hónap közepéig. Az emberiség elleni bűntettekkel vádolt papot tavaly júniusban fogták el Ugandában, ahová a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságból érkezett. Ezt követően Uwinkindit a tanzániai Arushába, a Ruandai Nemzetközi Törvényszék (International Criminal Tribunal for Rwanda – ICTR) központjába szállították. A mostani döntésre azután került sor, hogy felmerült az eljárás szándékos késleltetésének vádja.

Dallos Sára

Friss hírek