Az Arab Liga lemondatná a szír elnököt

Az Arab Liga vasárnapi javaslata szerint a szír elnöknek, Bashar al-Asszádnak át kellene adnia a hatalmat helyettesének, ezt természetesen a rezsim vezetése mereven elutasította. A pánarab szervezet tagjai között sincsen egyetértés, mindenesetre a 165 fős megfigyelő misszió mandátumát egy hónappal meghosszabbították.

Merész javaslattal állt elő vasárnap kairói ülésén az Arab Liga, miután csütörtökön lejárt a 165 fős megfigyelő misszió mandátuma. A béketerv részeként az elnöknek Bashar al-Asszádnak át kellene adnia a hatalmat egyik helyettesének. A javaslatban – amelynek mintájául az Ali Abdullah Száleh jemeni elnökkel novemberben aláírt megegyezés szolgált – továbbá szerepel egy egységkormány létrehozása két hónapon belül, amelyet parlamenti és elnökválasztások követnének öt hónapon belül, valamint az új alkotmány is kidolgozásra kerülne.

Az új terv azonban nem említ a jemeni elnökéhez hasonló immunitást, hanem egy független testület létrehozását, amely kivizsgálná a visszaéléseket. „Kérjük a rezsimet, hogy mondjon le és adja át a hatalmat. Mi a szír nép mellett állunk, az akaratuk és vágyaik mellett.”- jelentette ki a találkozón a katari külügyminiszter, Hamad bin Jasszem al-Thani. Az államférfi azt is elárulta, hogy a Biztonsági Tanács támogatását fogják kérni, azonban ez semmi esetre sem jelent katonai intervenciót. A Szír Nemzeti Tanács tagjai üdvözölték a tervet, de nem hajlandóak addig tárgyalni, amíg Asszád hatalmon van. Luay Husszein befolyásos ellenzéki politikus szerint a terv tükrözi a konfliktus természetének változását. „Válsággal nézünk szembe, az erőszak pedig terjed. Az ellenzékiek közül néhányan egy, a líbiaihoz hasonló forgatókönyvet szeretnének, de mi ezzel nem értünk egyet. Politikai folyamatot kell elindítanunk.”- nyilatkozta Husszein.

Eközben az Arab Liga tagállamai között sincsen teljes egyetértés a szír kérdést illetően, továbbá a halálos áldozatok számának növekedésével egyre frusztráltabbak a tagok. Szaúd-Arábia és Katar határozottabb fellépést sürget, a szaúdi külügyminiszter, Szaúd el-Fejszál a vasárnapi ülésen kijelentette, hogy országa vissza fogja hívni szakértőit a megfigyelő misszióból, mert Szíria nem hajtotta végre az Arab Liga tervét, jelentette az AP hírügynökség. Szíria előző hónapban mondott igent a tervre, azonban nem tartotta be ígéretét a tankok és nehézfegyverek utcákról való visszavonását és a politikai foglyok szabadon engedését illetően. A hivatalos szír hírügynökség, a SANA jelentése szerint a szír kormány hétfőn nyíltan elutasította a javaslatot, miszerint ez egyértelműen a belügyekbe való beavatkozást jelentené, a kormányszóvivő pedig egyenesen „botrányosnak” nevezte az ötletet. A neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint nem az ajánlat nem szolgálja a szír nép érdekét, emellett „nem hátráltathatja az országot a politikai reformok bevezetésében, valamint béke és stabilitás létrehozásában”. A Liga megfigyelő missziója december 26-án kezdte meg tevékenységét az országban, az akciót azonban végig heves viták övezték, egyesek szerint túl szűk a mandátuma, míg mások szerint a közel-keleti szervezet be akar avatkozni az állam életébe. A kritikák ellenére vasárnap a Liga egy hónappal hosszabbította meg a misszió mandátumát. Mohammed al-Dabi, a misszió szudáni vezetője szerint eddigi egy hónapos tevékenységük során javulást tapasztaltak az ország helyzetében.

Az országban életében továbbra sincsen változás, aktivisták összecsapásokról számoltak be dezertőr katonák és a biztonsági erők csapatai között Doumaban, Damaszkusz egyik külvárosában, a Helyi Koordinációs Bizottságok nevű szervezet szerint legalább öt ember vesztette életét. A hétvége folyamán további harcokra került sor Idlib, Homsz és Hama városában is. Meg nem erősített adatok szerint december 26-a óta körülbelül ezren vesztették életüket.

Horváth Hajnalka

Friss hírek