Bíróság elé kell állnia két kenyai elnökjelöltnek

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bejelentette, hogy négy kenyai vezetőnek kell bíróság elé állnia emberiség elleni bűntettek vádjával, mert feltehetően ők a felelősei a 2008-as, előző évi választásokat követő erőszaknak – tudósított a Reuters.

A bíróság elé idézettek között van Uhuru Kenyatta, aki jelenleg a pénzügyminiszteri posztot tölti be, valamint William Ruto, aki korábban felsőoktatási miniszter volt. Az ICC mostani döntésének messzemenő politikai következményei lehetnek, hiszen mindkettejük indulni szándékozik a jövőre esedékes elnökválasztáson. Ruto azonnal bejelentette, hogy a döntés ellenére részt fog venni a megmérettetésen.

A bírói határozat tüntetésekhez is vezethet az országban, amennyiben a kenyaiak azt igazságtalannak érzik, hiszen ezzel a lépéssel egy másik jelölt, a jelenlegi miniszterelnök, Raila Odinga tehet szert előnyre.

Kenyában 2007-ben került sor utoljára elnökválasztásra, azonban annak vitatott eredményei miatt eluralkodott az erőszak az országban, melynek során legalább 1200 ember életét vesztette, több százezer ember pedig kénytelen volt elhagyni otthonát. Az agresszió levezénylésével korábban hat embert gyanúsítottak meg, de csak négyük ellen találtak elegendő bizonyítékot.

Dallos Sára

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »