Kihátrált a kormány mögül a kisebbségi frakció

A romániai nemzeti kisebbségek képviselőházi frakciója többé nem támogat egyetlen kormányzati felelősségvállalást sem – jelentette be hétfőn Varujan Pambuccian frakcióvezető.

„Parlamenti frakciónk minden kormányt támogatott, de soha nem voltunk kormányon. Talán éppen ezért nem volt hatása nagyon sok javaslatunknak” – jelentette ki a parlament rendkívüli ülésszakának első napján, a plénum előtt Pambuccian.

A több mint egy tucatnyi romániai nemzeti kisebbség egy-egy parlamenti képviselőjét tömörítő frakció vezetője szerint a törvényhozásba vissza kell hozni a párbeszédet, ezért a képviselői csoport egyhangúlag megszavazta, hogy többé soha, egyetlen kormány felelősségvállalását sem támogatja.

A kormányzati felelősségvállalás módszere lehetővé teszi, hogy a kormány egy törvénytervezetet parlamenti vita nélkül fogadtasson el. Az ellenzék bizalmatlansági indítvány nyújthat be a felelősségvállalás kapcsán – ha az indítvány átmegy, a a kormány megbukik, ha viszont a parlament elutasítja, akkor a törvénytervezet elfogadottnak számít.

A Boc-kormány eddig tizennégy esetben alkalmazta a felelősségvállalás módszerét, többek között olyan fontos jogszabályok esetében, mint a tanügyi törvény, a munka törvénye, vagy a nyugdíjtörvény – írja a Krónika.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek