Nem ment el saját esküvőjére a csádi elnök

Pénteken házasságot kötött Idriss Déby csádi elnök és Amani Musa Hilal, a szudáni dzsandzsavíd (Janjaweed) milicisták vezetőjének lánya – számolt be a Sudan Tribune. A frigy érzelmi oldalát sokan megkérdőjelezik, a főszereplők azonban állítják, nem érdekből keltek egybe. Beszédes adat azonban, hogy maga a vőlegény, a csádi elnök nem volt jelen a kartúmi ceremónián. Őt egy rokon, míg a mennyasszonyt a szudáni elnök, Omar Bashir képviselte.

Sajtóértesülések szerint a poligám Déby 25 millió dollárnyi hozományt juttatott a fiatal ara apjának pénz és ékszerek formájában. A dzsandzsavíd milícia fontos szereplője a 2003 óta tartó dárfúri válságnak, a szomáliai kormány megbízására ugyanis az ő feladatuk volt a lázadók leverése. A „művelet” során becslések szerint hozzávetőleg 300 ezer ember vesztette életét, míg több mint 2,7 millióan kényszerültek elhagyni lakhelyüket.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »