Al-Kaida-vezért ölt meg egy drón Szomáliában

Az al-Kaida újabb magas beosztású tagját ölték meg Mogadishuban. Bilal al-Berjawi egy amerikai drón támadásának lett az áldozata.

Egy amerikai drón megölt egy, a szomáliai felkelők mellett harcoló magas rangú al-Kaida-vezért – adta hírül a The Wall Street Journal. A pilóta nélküli légi jármű három rakétát lőtt ki Bilal al-Berjawi autójára Mogadishu külvárosában, melynek következtében a libanoni állampolgár életét vesztette. Berjawi Londonban nőtt fel, s mielőtt 2006-ban Szomáliába ment volna, Afganisztánban is harcolt. A támadás tényét Washingtonban is megerősítették.

Berjawi a toborzásban, a kiképzésben és a hadműveletek kitervelésében segítette a gyenge központi kormány ellen harcoló felkelők szervezetét, az al-Shabaabot. Közeli kapcsolatban állt a már meggyilkolt Fazul Abdullah Mohammeddel, aki az 1998-as véres bombázást irányította az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen, majd később az Al-Kaida egyik vezetője lett.

Berjawi már legalább a negyedik parancsnoka az al-Kaidához köthető szomáliai szervezetnek, akit az elmúlt években sikerült likvidálni. Megfigyelők szerint több száz külföldi harcol Szomáliában a felkelők oldalán: legtöbbjük a szomszédos országokból érkezett, de akadnak olyanok is, akik az Egyesült Államokból csatlakoztak a lázadókhoz.

Dallos Sára

Friss hírek