Most a szlovákok aggódnak az új Alaptörvény miatt

A külföldon élő szlovákok vezetője szerint az új magyar alkotmány, és a problémás szlovák-magyar viszony levét is magyarországi szlovákok isszák meg…

A kedvezőtlen gazdasági helyzet, de a politikai ellentétek és az Európai Unióval szembeni konfliktusok is feszültséget szítanak a magyarországi szlovák kisebbség életében – nyilatkozta a SITA hírügynökségnek a külföldön élő szlovákok világszövetségének elnöke, Vladimír Skalský.

„Aggodalommal figyeljük a politikai konfliktusok és a magyar gazdasági helyzet alakulását, valamint a jelentős Magyarországon élő szlovák kisebbség sorsát is” – mondta Skalský. A szövetség elnökének szavai szerint Ján Fúzik, a magyarországi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat vezetője már 2011-ben figyelmeztetett, hogy az országban élő kisebbségeknek egyre kevesebb figyelmet szentel a magyar politika. Az ígéretek ellenére nem biztosították a kisebbség parlamenti képviseletét, amit az előző alkotmány garantált. Skalský szerint a jelenlegi helyzet három területen fenyeget veszéllyel: problémásnak ítélte az intézményrendszert és a finanszírozást, valamint a kisebbség hangulatában is érzékelhető a negatív tendencia.

„Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy folytassa a kisebbségi önkormányzatok kiépítését, és ne csökkentse a szlovák kisebbségnek járó anyagi támogatást, akiknek már így is problémájuk van nemzeti identitásuk megőrzésével a fiatal szlováktanárok és a szlovák tanórák hiánya miatt” – véli Vladimír Skalský.

Minden a magyarországi szlovákokon csapódik le?

Skalský álláspontja szerint a romló magyar társadalmi hangulat sem járul hozzá a Magyarországon élő szlovákok helyzetének javulásához. „A szlovák-magyar viszony minden krízisének levét a szlovák kisebbség issza meg, akiknek intézményein betörték az ablakokat, vagy más módon inzultálták őket” – fogalmazta meg véleményét Vladimír Skalský.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »