Vitatott Timosenko férjének menedékjoga

Alekszandr Timosenko, a bebörtönzött volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko férje állítása szerint a jelenlegi Janukovics-kormány által rá gyakorolt politikai nyomás miatt kényszerült Csehországba menekülni. Az ukrán kormány szerint azonban egy, az ellene újra induló büntetőeljárás áll a férj távozásának hátterében.

Julija Timosenko bebörtönzött ukrán ex-miniszterelnöknő férje, Alekszandr Timosenko január 6-án menedékjogot kért és kapott Prágában. Kijev bírálta, hogy az ukrán üzletember annak ellenére folyamodott „politikai menedékjogért”, hogy soha nem élt politikailag aktív életet. Ukrán megfigyelők szerint döntésének személyes és kereskedelmi, mint politikai motivációja volt – írta a České Noviny  cseh internetes hírportál. Az ellenzék szerint azonban a menedékjog igénylése válasz volt a kormány erkölcstelen próbálkozásaira, melyekkel nyomás alatt tartják a börtönben ülő Timosenkot.

A kijevi cseh nagykövetség múlt héten közzétett nyilatkozatában az áll, hogy a Cseh Köztársaság nemzetközi kötelezettségeivel és a cseh törvényekkel összhangban biztosított nemzetközi védelmet Timosenko férjének. A férfi nem politikai menedékjogot, hanem menekült státuszt kapott az országban. Menedékjogért számos különböző, nem csupán politikai okból folyamodhatnak az egyének, akik politikailag sem mindig aktívak. A közlemény megjegyzi, hogy a menekültügyek elbírálása a belügyminisztérium és nem a kormány hatáskörébe tartozik, így utóbbi Alekszandr Timosenko ügyét egyáltalán nem vizsgálta.

Az ukrán kormány állítja, hogy Alekszandr Timosenko – aki egy cseh székhelyű vállalat (International Industrial Projects) társtulajdonosa is egyben – felesége politikai szponzoroktól kapott pénzét szeretné „eltüntetni” külföldön.

Timosenko férje alperesként szerepel egy nemrég újra nyitott büntetőjogi ügyben. Az eljárás az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű magáncég ellen indult, melyet közösen vezetett feleségével a ’90-es években. 2000-2001-ben mindketten előzetes őrizetbe kerültek sikkasztás vádjával, de bizonyítékok hiányában felmentették őket.

A  Radio Free Liberty/Radio Liberty-nek adott interjújában Timosenko férje arra kérte az európai országokat, hogy tegyék meg a szükséges szankciókat az ukrán vezetéssel szemben. Megjegyzi továbbá, hogy a világ vezetőinek meg kell érteniük végre, hogy „Janukovics és a demokrácia egymást kölcsönösen kizáró fogalmak”.

Az Európai Unió és az USA is azon az állásponton van, hogy a kijevi bíróság 2011. október 11-ei döntése, melyben hét év börtönbüntetésre ítélte Julija Timosenkót az általa, 2009-ben megkötött előnytelen orosz-ukrán gázszerződések miatt, politikai retorzió. Legutóbb Hillary Clinton levelében biztosította a volt ukrán kormányfőt támogatásáról.

Alekszandr Timosenko elmondta továbbá, hogy nemzetközi társadalmi szervezetet kíván létrehozni Csehországban, mely szervezet célja, hogy ellenőrizzék az emberi jogok betartását Ukrajnában. A szervezet ugyanúgy a Haza (Batkivshyna) nevet fogja viselni, mint felesége politikai pártja, és a tervek szerint elnöke a pár lánya, Jevgenyija Timosenko lesz.

A menedékkérdés ugyanakkor befolyásolhatja a cseh-ukrán viszonyokat, ahogy arra korábban is volt példa. Egy évvel ezelőtt Csehország politikai menedékjogot adott Bogdán Danilisinnek, a Timosenko-kormány egykori gazdasági miniszterének. Kijev akkor két cseh diplomatát kémkedés vádjával kiutasított az országból.

Tavaly év végén, a gazdasági együttműködés érdekében megkötött szerződések következtében rendeződni látszott a két ország viszonya. Pavel Masa, előző kijevi cseh nagykövet a Deutsche Welle rádiónak elmondta, véleménye szerint a Timosenko férjének adott menedékjog negatív hatással lesz a cseh-ukrán kapcsolatkora, különösen az üzleti életre.

Jacsó Andrea

Friss hírek