Chávez és Putyin kiáll Szíria és Irán mellett

Hivatalos venezuelai közlemény szerint Hugo Chávez elnök Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetést szerdán, melynek során megerősítették Szíria és Irán iránti szolidaritásukat. Ennek értelmében a nemzetközi politika színpadán ki fognak állni a baráti országok függetlensége és szuverenitása mellett a „külföldi beavatkozással s a gyarmati hatalmak ostromával szemben” – tudta meg a Mercopress hírügynökség.

Caracas nyíltan kiáll Bassár el-Aszad szír elnök mellett, Moszkva pedig már sokadszorra kijelentette, hogy elutasít minden olyan jövőbeli ENSZ BT-határozatot, mely szankciókat foganatosítana a közel-keleti országgal szemben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már korábban felajánlotta Moszkva közvetítő szerepét a szír kérdés rendezésében, Irán kapcsán pedig elutasította a büntető intézkedések alkalmazását, javasolva az Európai Uniónak, hogy az ne csatlakozzon az Egyesült Államok által bevezetett olajembargóhoz.

A közel-keleti ügyek mellett bilaterális kérdéseket is érintett Chávez és Putyin telefonbeszélgetése. Az arról kiadott sajtóközlemény szerint a két ország tovább erősíti stratégiai partnerségét, melynek egyik korábbi eredménye, hogy a kétoldalú kereskedelem értéke a tavalyi évet tekintve elérte az 1,4 milliárd dollárt. Putyin méltatta a 2011-ben alapított közös orosz-venéz bank eddigi eredményeit, valamint újabb szakmai-katonai együttműködést helyezett kilátásba. Az orosz statisztikák szerint az elmúlt öt évben a dél-amerikai ország összesen 11 milliárd dollárért importált katonai felszerelést, mely által az orosz fegyverexport legnagyobb latin-amerikai piacává vált.

A Kreml megerősítette azt is, hogy további orosz befektetésekre lehet számítani a kőolajban gazdag Orinoco-medencében.

Solti Ágnes

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »