Veszélyben a jemeni választás

A folyamatos zavargások és a bizonytalan biztonsági helyzetre való tekintettel félő, hogy nem lehet zökkenőmentesen lebonyolítani a február 21-ére tervezett választást, így el kell azt halasztani – nyilatkozta Abu Bakr al-Qirbi jemeni külügyminiszter az Arabiya televíziónak. A választásokat a volt elnök, Ali Abdullah Száleh lemondatása miatt írták ki, összhangban az ENSZ, Washington és a szomszédos Szaúd-Arábia ajánlásaival.

Az országban a 2011-es arab forradalmi hullám hatására kezdődtek a tüntetések, amelyek a mai napig tartanak. Bár az elnök a követeléseknek megfelelően lemondott posztjáról, immunitást élvez, ami a további tüntetések indokául szolgál. A külügyminiszter keddi bejelentését követően újból megerősödtek a demonstrációk, al-Qirbi azonban kijelentette: szeretné, ha a választásokat a kitűzött időben lehetne megtartani, ennek megvalósítása érdekében pedig minden lehetséges lépést meg fog tenni. Hozzátette, hogy a jelenlegi kormány minden politikai csoportosulást felkért az együttműködésre, így az eddig kormányzó Általános Népi Kongresszust is.

A külügyminiszter nem részletezte, hogy pontosan mely belbiztonsági problémákra gondol, tény azonban, hogy egyre nagyobb káosz uralkodik el az országon. A volt elnök hívei és ellenzéke közötti összecsapások folyamatosak, a déli területeken egy szeparatista mozgalom kapott erőre, északon síita közösségek lázadoznak, míg az al-Kaida jemeni szárnya egyre több és több terület felett veszi át az irányítást. A terroristahálózat helyi csoportja nemrég elfoglalta Radaa városát, így mindössze 170 km választja el őket a fővárostól. Mind az USA, mind Szaúd-Arábia sürgeti a helyzet minél előbbi megoldását, hiszen a köztudottan nyugatellenes terrorista csoport igen nagy fenyegetést jelent a térség államai számára.

Lorencsics Emese

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »