Természeti károkat is okoz az adósságválság

Mint arról már korábban beszámoltunk, a fűtőolaj árának emelkedése miatt egyre többen fűtenek Görögországban fatüzelésű kályhával. Sokan azonban nem boltban vásárolják a fűtőanyagot, hanem illegális kitermelőkhöz fordulnak, akik miatt több ezer hektárnyi erdőt értek súlyos károk a Pelion- és Halkidiki-félszigeten, valamint Kaválánál és Xanthinál – írta az ekathimerini.com.

Más területeken is komolyak a problémák, Strofiliánál például erdészekre támadtak favágók, amikor azok megpróbálták megállítani őket. Az erdészeti hatóságok elismerték, hogy nincsen elég emberük ahhoz, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni az illegális kitermelők ellen, ráadásul még kevesebben dolgoznak hétvégenként, amikor is a legtöbben vágnak fát engedély nélkül.

A továbbra is súlyos válságban lévő országból nem csak rossz hírek érkeznek. A WWF Hellas környezetvédő csoport jelentése szerint sikerült befejezniük a 2007-es tüzekben leégett erdők megújítását. A program költségvetése 2,47 millió euró volt, amit NGO-k és további száz szervezet, köztük egyetemek, önkéntescsoportok és magánegyesületek biztosítottak.

Farkas Enikő

Friss hírek