Londoni elemzők: „már recesszióban a brit gazdaság”

A brit gazdaság valószínűleg már recesszióban van, és 2012 egészét is jó eséllyel recesszióban tölti – jósolták hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők, jóllehet ez utóbbi vélekedés nem egyöntetű a City elemzői közösségében.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) befektetők számára hétfőn összeállított prognózisa szerint a cég azzal számol, hogy Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – már a tavalyi utolsó negyedévben visszacsúszott a recesszióba.

A ház közgazdászai közölték: az eddigi, 0,7 százalékos idei brit gazdasági növekedést valószínűsítő előrejelzésükkel szemben már 0,4 százalékos éves GDP-visszaesést várnak, de ha az euróövezeti fejlemények „különösen kedvezőtlen irányt vesznek”, a brit gazdaság teljesítménye a cég becslése szerint akár 1,1 százalékkal is eshet 2012-ben.

Az új prognózishoz fűzött 22 oldalas részletes elemzésben a CEBR szakértői egyértelművé teszik, hogy a „különösen kedvezőtlen” fejlemények alatt az euró felbomlását értik, és e forgatókönyv megvalósulását „nagyon valószínűnek” tartják.

A CEBR nem először ad hangot annak a véleményének, hogy az euróövezet jó eséllyel nem marad fenn jelenlegi formájában.

A ház a világgazdaság idei évére összeállított, minap Londonban ismertetett előrejelzésében közölte, hogy jelenleg 60 százalékos valószínűséget lát „legalább egy, de inkább több” tagország távozására az euróövezetből már 2012 végéig. A cég londoni elemzői közölték azt is, hogy az eddigi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.

Egy másik nagy citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics 2012-re szóló előrejelzése szerint ha a politikai döntéshozók az idén nem állnak elő a régóta ígért, átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet „megszűnik létezni jelenlegi formájában”. A ház londoni elemzői közölték: „legalábbis ez idő szerint” ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet „korlátozott formájú” felbomlása.

A Capital Economics e forgatókönyve alapján az idén Görögország távozik, és 2013-ban „további kis tagállamok követik”.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja – januárra szóló havi világgazdasági előrejelzésében 40 százalékosra becsülte az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, és a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

Hétfőn egy másik nagy londoni elemzőcég is azt valószínűsítette, hogy a brit gazdaság már recesszióban van, de ez a ház nem jósolt éves recessziót.

Az Ernst & Young könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű gazdasági kutatóintézetének friss negyedéves prognózisa szerint Nagy-Britannia technikai recesszióban van, és a brit gazdaság teljesítménye az idei második félévig stagnálni fog.

A ház szerint ugyanakkor a második félévtől enyhülni kezd az infláció, és ez lendületet adhat a fogyasztásnak. Mindemellett az amerikai és „sok más” külföldi gazdaság ellenállóképessége, valamint a nagyvállalatok erőteljes pénzügyi helyzete alapján az ITEM Club nem számít súlyos, kettős mélypontú brit recesszióra – áll a cég hétfői előrejelzésében.A ház az idei évre ezzel együtt is alig 0,25 százalékos GDP-növekedést vár Nagy-Britanniában, és azzal számol, hogy a munkanélküliek száma jövőre megközelíti a 3 milliót; ez 9,3 százalékos munkanélküliségi rátának felelne meg.

A brit munkanélküliség már most is több mint másfél évtizede a legmagasabb szinten van.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi, decemberi összesítése szerint az októberrel zárult három hónapban a nyilvántartott állástalanok száma elérte a 2,64 milliót.

Nagy-Britanniában 1994 óta nem mértek ilyen tömeges munkanélküliséget.

A munkanélküliek aránya jelenleg 8,3 százalék.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »