Radicová sláger lett

Iveta Radičová kormányfő neve többször hangzott el a szlovákiai sajtóban, mint a válság szó, vagy Robert Fico, a Smer elnökének neve – derül ki a Newton Media legújabb kutatásából. A miniszterelnök neve 10 724 híradásban vagy cikkben bukkant fel.

„Robert Fico az előző két év slágerszava volt, ám 2011-ben két hellyel esett vissza” – mondta Radoslav Tomáš, a Newton Media médiaelemzője. A volt kormányfő neve 1770-nel kevesebb cikkben és riportban hangzott el, mint 2010-ben, így a harmadik helyre csúszott vissza. Radičová mellett megelőzte a válság szó is, mely 9988 alkalommal hangzott el.

Tomáš elmondása szerint a válság már harmadik éve a második helyen áll. Radičová ellenben 2010-hez képest két helyet javított. Martin Gonda elemző szerint Ficónak idén is jó esélye lett volna az aranyéremre, ám a kormány októberi bukása valószínűleg minden más eseményt elhalványított.

A negyedik helyen az euróövezet szó áll 7958 említéssel. Az ötödik hely Görögországé, mely 2010-ben még a 10. helyen állt, most azonban 7174 alkalommal említették. 2010-ben egyébként még az autópálya és az árvíz szavak álltak a negyedik és az ötödik helyen.

A 6. hely ismét az SaS elnökéé, Richard Sulíké, akinek nevét 6151 alkalommal említették. A hetedik helyre a kormány bukását okozó eurósánc került 5692 említéssel.

Ivan Mikloš pénzügyminiszter nevét 180-nal előzte meg a takarékosság, így ez a szó végzett a nyolcadik helyen: 4988 hangzott el a különböző híradásokban és cikkekben. A miniszternek így be kellett érnie a kilencedik hellyel, és 4808 említéssel. A tízedik helyre Líbia került: az országban 2011-ben polgárháború dúlt, mellyel a szlovákiai sajtó is élénken foglalkozott, 4339 anyagban esett róla szó. 

A Newton Media szerint az év üstököse Igor Matovič, az Egyszerű Emberek vezetője lett, aki a 29. helyről a 15.-re ugrott. A hullócsillag Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, ő 21 helyet esett vissza. Orbán Viktor magyar kormányfő némi meglepetésre szintén 20 helyet zuhant.

„Meglepett, hogy a kassai adóhivatalok összevonása körülbelül 500 alkalommal került a sajtóba, a korábbi évek hasonló botrányai azonban kétszer ennyi anyagot generáltak” – mondta Gonda.

Az elemzés eredményei szerint több mint 2000 anyagban szerepeltek a következő szavak: munkanélküliség, autópálya, árvíz, Daniel Lipšic, Igor Matovič, Mikuláš Dzurinda, Egyiptom, Ján Figeľ, Ivan Uhliarik, Ivan Gašparovič, Egyszerű Emberek, Bugár Béla, Barack Obama, Facebook, Fukusima. 

A Newton Media a következő újságokat, rádiós, valamit televíziós műsorokat figyelte: TA3 (esti híradó, A nap témája, A politikában, Elemzések és trendek), TV Markíza (Híradó, Testre szabva), TV JOJ (Híradó), RTVS (Híradó, 5 perc múlva 12, Hírek és kommentárok, Rádiožurnál), Rádio Expres (Infoexpres), Rádio Viva (Hírek), Sme, Hospodárske noviny, Pravda, Nový Čas, Plus jeden deň, Týždeň, Trend, Profit, Plus 7 dní, aktuálne.sk, valamint az aktuality.sk.

Bumm.sk

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »