Újabb halálos áldozatok Egyiptomban

Újabb összecsapásokra került sor az egyiptomi tüntetők és a katonák között Kairóban, miután egy aktivista arról számolt be, hogy a biztonsági erők súlyosan bántalmazták letartóztatása során.

Ismét zavargások törtek ki Kairóban a pénteki nap folyamán, az első információk szerint legalább két ember életét vesztette, több százan megsebesültek. Rendkívül feszült a helyzet, az indulatok azt követően csaptak megint a magasba, miután egy aktivista nyilatkoztában elmondta, letartóztatása után bántalmazták a biztonsági erők emberei, a nyilvánosságra került felvételek a fiatalember súlyos sérüléseiről árulkodnak. A kormány épülete előtt tartózkodó tüntetők a hír hallatán kövekkel támadtak a hivatalt védő katonákra. Az Al-Jazeera helyszíni tudósítójának elmondása szerint a biztonsági erő tagjai provokálták a tömeget, obszcén mozdulatokkal bőszítették fel a téren tartózkodókat, sőt, az egyik katona az épületet tetejéről rávizelt a tömegre.

A vezetés véleménye szerint egy előre megszervezett akcióról van szó, amelynek a választási folyamat megzavarása volt a célja, a hivatalos közleménye szerint a fegyveres erők pusztán fel akarták oszlatni az épületnél összegyűjt csoportokat, figyelmeztetésképpen a levegőbe lőttek.  Ennek ellentmondani látszik, hogy az AP tudósítójának nyilatkozó szemtanú két holttestről számolt be, akiknek golyók ütette sebek borították a testét. Az egészségügyi minisztérium szóvivője egy halálos áldozatról számolt be, akinek valóban lőfegyver okozta a halálát, 105 sebesültet kórházba szállítottak, 68 személyt pedig a helyszínen elláttak. Ugyanakkor a helyiek arról számoltak be, hogy az emberek nem mernek kórházba menni, hiszen egyes információk szerint a katonaság a sebesülteket is elszállítják kihallgatásra. Annak ellenére, hogy Hoszni Mubarak hatalmának megdöntésekor még igen nagy tisztelet övezte a katonaságot, amiért nem léptek fel a civilekkel szemben, mára bizalmatlansággal tekint egymásra a két csoport.

Romász Andrea

Friss hírek