Orosz pálfordulás?

Oroszország a jelek szerint változtat Szíriával szembeni hozzáállásán, a héten ugyanis benyújtott egy határozattervezetet az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amely révén a tagállamok közelebb kerültek ahhoz, hogy egységes álláspontot képviselhetnek a kérdésben. A tervezet „súlyosan elítéli” mind a kormány, mind a tüntetők részéről alkalmazott erőszakot, valamint biztatná az Arab Ligát további fellépésre és tárgyalásokra a szír vezetéssel, árulta el csütörtökön Oroszország ENSZ-nagykövete, Vitalij Csurkin. A dokumentum hiányossága, hogy nem helyez kilátásba sem szankciókat, sem fegyverembargót. A nyugati államok alapvetően pozitívan nyilatkoztak a kezdeményezésről, Franciaország azonban kifogásolta, hogy „olyan elemeket tartalmaz, melyek ebben a formában elfogadhatatlanok”. Peter Wittig, Németország ENSZ-követe szerint a határozat nem elég hatékony, azonban akár keresztül is vihető. Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Leon Panetta Ankarában riportereknek kifejtette, hogy a tervezet rávilágít arra, hogy a nemzetközi közösség szereplőinek álláspontja egyre közeledik egymáshoz a szír kérdést illetően.

Oroszországot az utóbbi hónapokban több kritika is érte álláspontja miatt, a vezetés mindenképpen el akarja kerülni az olyan mértékű beavatkozást, mint Líbiában. Rossz nyelvek szerint azonban a retorika mögött az is szerepet játszik, hogy kedvezőbb az ország számára egy baráti diktatórikus rezsim, mint a bizonytalanság és a káosz. Valóban, senki nem tudná megjósolni, hogy milyen csoportok kerülnének hatalomra, ha megbukna a szír vezetés.

Az arab kormányok lemondták a szombatra tervezett kairói találkozójukat, amelynek napirendjén a szír kérdés szerepelt volna, jelentette az egyiptomi MENA hírügynökség, azonban az indok ismeretlen. Az Arab Liga egy forrása szerint egy alacsonyabb szintű, miniszteri bizottsági ülésre sor kerül majd Katarban, amelyen Egyiptom, Szudán. Omán, Katar és Algéria képviselői vesznek majd részt.

Nem javul a helyzet Szíriában, aktivisták szerint pénteken 13 áldozatot követeltek az összecsapások, az állami média ezúttal is cáfolta a híreket.

Horváth Hajnalka

Friss hírek