Békét kötött a kormány a bankokkal

A tegnapi megállapodás keretében egyelőre rendeződött a helyzet a Bankszövetség és a kormányzat között. A megállapodás részletei kapcsán most csak az OTP-re vonatkozó részeket gyűjtöttük csokorba:

A 2011-es bankadó neki 35 mrd forint körüli összeg lenne, ennek 30%-át lehet leírni a devizahitelek végtörlesztéséből (10 milliárd feletti nyereség). 2011. szeptember végén 1000 milliárd forint körüli devizahitele volt az OTPnek, amiből menetközben törlesztettek, de a teljes állomány végtörlesztése 250 milliárd forint körüli veszteséget jelentene.

Ebből azonban már a bank írt le a végtörlesztés miatt, ezért az idei évre várt 40 milliárdos veszteségen felül 210 milliárd forint marad mint potenciális bukta.

Ennek durván egyharmada az államé (70 mrd), kétharmada a banké (140 mrd).

A bankadó 2012-2014 vonatkozásában összesen kb. 75 milliárd lenne, ami a mostani értékre számítva 65 milliárd forintot jelent. Ez azt jelenti, hogy a teljes bankszintű pluszveszteség 70 milliárd forint a legrosszabb esetben, ami részvényenként maximum 250 forintos veszteséget jelent mostani értéken.

A megállapodás alapvetően jó, mert rendezi a kérdést, ezzel egy komoly bizonytalansági tényező kerül ki a működésből. Ezt azonban részben ellentételezi a forintpiaci nyomás, ami a végtörlesztések felfutásához vezethet (bár ez utóbbihoz a forinthitelek felpörgése is szükséges).

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »