Stratégiát a szórványnak!

A szórvány erősítését, arculatának kialakítását és hangjának felerősítését célzó határozattervezetet mutatott be tegnap Nagyváradon Biró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnöke. Nagyvárad RMDSZ-es alpolgármestere előrebocsátotta, hogy a dokumentumot az SZKT hétvégi, sepsiszentgyörgyi ülésén fogadják majd el.

A szórvány erősítését, arculatának kialakítását és hangjának felerősítését célzó határozattervezetet mutatott be tegnap Nagyváradon Biró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnöke. Nagyvárad RMDSZ-es alpolgármestere előrebocsátotta, hogy a dokumentumot az SZKT hétvégi, sepsiszentgyörgyi ülésén fogadják majd el. Hozzátette: a stratégia kialakításának szükségessége az RMDSZ szórványbeli szervezeteinek dévai tanácskozásán fogalmazódott meg, célja, hogy segítse, erősítse a szórványban élő magyar közösségeket. 

„A közeljövőben sajátos, az egyes megyékre lebontott öt évre szóló akciótervekre lesz szükség, a jelenlegi tervezet még csak a csontváz, a vérkeringést biztosító élő szervezet és a ruha a megyénkénti sajátos helyzet szerint lesz felruházva rá” – mondta Biró Rozália. A tervezet vázlata a kultúra és társadalomszervezés, oktatás, ifjúság és sajtó alpontokra bontva fogalmazza meg a kívánt irányokat. A magyar emberek összetartozását és kultúrájának, hagyományainak ápolását szolgálja a magyar napok megszervezése, vagy a „Fogadj örökbe egy műemléket” program. A Tájházak, emlékházak, helytörténeti hálózat alpont a helyi identitást erősítő kiállítások, programok közösségfejlesztő feladatát hangsúlyozza. A terv a szórványgondnoki hálózat kiépítését is tartalmazza, amely az egyes megyékben felelősöket jelölne ki a kis arányú, elidősödött magyar közösségekben fennálló problémák megoldására. További cél még a magyar házak kialakítása és a nagyvárosi sajátos helyzetű szórvány helyzetének feltérképezése és igényei szerinti megoldások kidolgozása. 

Biró Rozália SZKT-elnök szerint az oktatáspolitika tekintetében sokkal tudatosabb stratégiára van szükség. Hozzátette: kiemelt cél továbbá a szórványkollégium-hálózat kialakítása, amely a magyar nyelvű oktatást kívánja megkönnyíteni, és tudatosítani ennek fontosságát a szülőkben. A szórványban működő ifjúsági szervezeteket összekapcsoló struktúra megteremtése és közösségépítő programok megszervezése szintén kiemelt célkitűzés. A dokumentum hangsúlyozza a szórványvidéken működő sajtótermékek támogatásának fontosságát, ugyanis ezek az anyanyelvhasználat fontos közegét jelentik.

Új Magyar Szó

Friss hírek