Trükkös módon rúgnák ki Simor Andrást

Friss, ropogós javaslat érkezett, amely a jegybank és a felügyelet összevonását pedzegeti. A terv nem új, tavaly év végén már lehetett hallani ezekről a szándékokról, ám eddig nem öltött testet a javaslat. Európában akad példa mindkét berendezkedésre, ám lehet, hogy a mostani tervek nem a pénzügyi rendszer szabályozásával kapcsolatosak, hanem inkább személyi kérdések állnak a változtatás hátterében.

Az összeolvadás során Simor András és Szász Károly jelenlegi vezetők lennének az alelnökök az új intézményben, az elnök személye azonban kérdéses.

A parlamenti jóváhagyás minden további nélkül meglehet, azonban az EKB-nak lesz még néhány megjegyzése a történet kapcsán. Az összevonás véleményünk szerint illik abba az eseménysorozatba, aminek része volt tegnap az MNB-törvény módosításai javaslata is. Ez utóbbi több külsős tagot engedne a tanácsba, ezzel gyengülne az elnök és a jelenlegi két alelnök pozíciója.

Bár a mostani lépések nehezen egyeztethetők össze a monetáris politika függetlenségének elméletével, kiábrándulásra nem számítunk a forint kereskedésében, mivel a szándék ismert volt és a megvalósíthatóság időigénye is kérdéses még.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek