Tart a Schengen-háború

A korábbi tervekkel ellentétben napirendre sem vették az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozásán Románia és Bulgária schengeni övezethez történő csatlakozásának kérdését, miután Hollandia egyértelműen bejelentette: továbbra sem támogatja a két ország „bebocsátását” a határmentes régióba.

A NewsIn hírportál szerint a belügyminiszterek kérni fogják: 2012 márciusáig legyen világos a csatlakozás menetrendje. A bolgár sajtó szerint a tanácskozáson elfogadják Románia és Bulgária többlépcsős csatlakozási menetrendjét.

Így március 25-ig meg kellene történnie a légi és a tengeri csatlakozásnak, majd július 31-én a határátkelőknél kellene felszámolni az ellenőrzési pontokat.

Hatályban a holland vétó

A holland kormányfő azonban már azt is kilátásba helyezte, hogy országa márciusban is élni fog a vétójogával. Gerd Leers holland bevándorlásügyi miniszter tegnap leszögezte, országa nem kapott olyan információkat, amelyek arra késztetnék, hogy megváltoztassa álláspontját. Hozzátette: ezért dönteni csak az Európai Bizottság ellenőrzési és együttműködési mechanizmus keretében jövő februárban közzéteendő jelentése ismeretében fognak.

„Nem a holland zöldségek sorsáról, hanem a jogállamiság biztosításáról és a korrupcióellenes harc hatékonyságáról beszélek. Időtálló eredményeket szeretnénk látni ezeken a területeken” – fejtette ki Leers, hozzátéve, Hollandia nem Románia és Bulgária ellensége, hanem Európa barátja.

„Zöldségeket” beszélnek

A bevándorlásügyi miniszter nem véletlenül emlegette a zöldségeket. Traian Băsescu román államfő ugyanis a múlt heti EU-csúcs után többé kevésbé burkoltan a holland termékek bojkottjára buzdította a romániai lakkosságot. Szombat este egy bukaresti hipermarketben tett bevásárló körútja után kijelentette: „kerültem a holland veteményt”.

Az államfő kijelentéseire reagálva Esther de Lange holland néppárti EP-képviselő még hétfőn kilátásba helyezte, hogy másnap egy-egy kosár holland zöldséggel kedveskedik majd a parlamentben romániai kollegáinak. „Be akarom bizonyítani nekik, hogy nincs semmi gond a veteményeinkkel, és Románia nem tilthatja be politikai okokból az exportjukat” – mondta a holland politikus, akinek tegnapra tervezett akciója végül elmaradt.

Winkler Gyula RMDSZ-es képviselő elmondta, Esther de Lange tegnap felkereste az Európai Néppárt romániai delegációját. „Közösen megbeszéltük, hogyan jutott ide Románia schengeni csatlakozásának kérdése. Abban maradtunk, hogy ezt az ügyet a Néppárton belül kellene tisztázni” – mondta az ÚMSZ-nek Winkler.

Személyes véleményként hozzátette: a román államfő szombati gesztusa politikai válasz volt Hollandia álláspontjára. „A holland vétó is tulajdonképpen politikai állásfoglalás volt, erre reagált politikusként Traian Băsescu. Lehet vitatkozni azon, hogy helyesen járt-e el” – mondta az EP-képviselő.

Traian Băsescu egyébként a brüsszeli EU-csúcs utáni sajtótájékoztatóján már hevesen támadta a holland kormányt, amely szerinte megszegi az uniós szerződéseket. Megjegyezte: a csempészáruk és a kábítószerek nem a romániai Albiţa határállomáson, hanem hollandiai Rotterdam kikötőn keresztül jutnak be az Európai Unió területére. „És nem Románia törvényesítette tehetetlenségből a prostitúciót és a kábítószer-fogyasztást, hanem Hollandia” – fogalmazott az államfő.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek