Hamarosan újabb leminősítés jöhet

Négy közép-kelet-európai EU-tagállam – Csehország, Bulgária, Lettország és Litvánia – államadós-besorolásainak kilátását rontotta a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról stabilra kedden a Fitch Ratings, az euróövezeti gazdasági és pénzügyi kilátások romlásával indokolva a lépést.

A legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban bejelentette, hogy az összes olyan EU-tagállamot felülvizsgálta, amelyeknek szuverén osztályzataira eddig pozitív kilátást tartott érvényben.

A négy közép-kelet-európai országgal kapcsolatos lépés indoklásában a Fitch Ratings felzárkózó piaci szuverén besorolásokért felelős vezérigazgatója, Ed Parker közölte: a szoros gazdasági és pénzügyi kapcsolatok révén a közép- és kelet-európai országokat hátrányosan érinti az euróövezeti növekedési kilátások lefelé módosítása és a valutaunión belüli pénzügyi stresszhelyzet erősödése.

Parker keddi elemzése szerint ebben a környezetben a Fitch Ratings úgy tartja, hogy csökkent a négy érintett közép-kelet-európai ország 12 hónapon belüli felminősítésének esélye – amelyre az eddigi pozitív kilátás utalt -, és a stabil kilátás jobban tükrözi a kockázatok mérlegét.

A Fitch éppen előző nap Londonban ismertetett új, negyedéves átfogó prognózisban csökkentette a felére az euróövezetre adott jövő évi GDP-növekedési becslését. A ház felülvizsgált előrejelzése szerint a valutauniós gazdaság teljesítménye a Fitch előző prognózisában valószínűsített 0,8 százalék helyett 0,4 százalékkal növekszik 2012-ben. A hitelminősítő londoni közgazdászai kiemelték azonban, hogy becslésük szerint most már „egy a háromhoz” az esélye a teljes évi euróövezeti recessziónak jövőre.

Ráadásul az előző, 0,8 százalékos euróövezeti növekedési prognózis is már meredeken rontott várakozás volt: a Fitch Ratings a még eggyel korábbi, június végén összeállított negyedéves világgazdasági előrejelzésében még 1,8 százalékos GDP-bővülést jósolt 2012-re a valutauniónak.

Más nagy londoni házak ugyanakkor immár gyakorlatilag biztosra jósolják a jövő évi euróövezeti recessziót.

A legpesszimistább londoni elemzőcégek között van a Capital Economics, amely két teljes évi recessziót jósol a valutaunióban. Legújabb helyzetértékelésükben a ház londoni közgazdászai közölték: jövőre 1 százalékos, 2013-ban 2,5 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést várnak. A Capital Economics szerint ez összességében a 2008-2009-es pénzügyi válság idején tapasztalthoz hasonló mértékű euróövezeti teljesítménycsökkenést jelentene.

A keddi kilátásrontásokhoz fűzött elemzésében a Fitch Ratings illetékes londoni vezérigazgatója közölte, hogy a közép-kelet-európai térség fő exportpiacainak gyengülő növekedése miatt a cég lefelé módosította a négy érintett régiós gazdaság teljesítményére adott prognózisát is. A hitelminősítő Bulgáriában az eddig jósolt 3,8 százalékról 2,3 százalékra, Csehországban 2,3 százalékról 0,7 százalékra, Lettországban 3,5 százalékról 2,5 százalékra, Litvániában 3,8 százalékról ugyancsak 2,5 százalékra rontotta jövő évi GDP-növekedési előrejelzését.

A ház megjegyezte, hogy az új prognózisokat is lefelé ható kockázatok terhelik.

A Fitch Ratings jelenleg érvényes alapeseti előrejelzése Magyarországon 0,5 százalékos növekedést valószínűsít jövőre. A ház előző nap ismertetett új, negyedéves prognózisa azonban tartalmazott egy „sokkhelyzeti” forgatókönyvet is, amelynek alapján az euróövezeti GDP-érték 2012-ben 0,6 százalékkal visszaesne, vagyis 1 százalékponttal lenne rosszabb az alapeseti forgatókönyvben szereplő 0,4 százalékos jövő évi növekedési jóslatnál.

Magyarországon a Fitch szakértőinek számításai szerint az euróövezeti sokkhelyzeti forgatókönyv 2012-ben 0,7 százalékos GDP-visszaesést eredményezne, vagyis ez 1,2 százalékponttal lenne rosszabb teljesítmény a hitelminősítő londoni elemzői által alapesetben várt 0,5 százalékos jövő évi magyar növekedésnél.

A Fitch Ratings Csehországra elsőrendű befektetői „A plusz” hosszú távú szuverén devizaadós-besorolást tart érvényben. Bulgária és Lettország devizaadósi osztályzata Magyarországéval azonos, „BBB mínusz”, Litvániáé egy osztattal jobb, „BBB”.

A cég magyar besorolásának kilátása november óta negatív.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »