Egyesíti erejét a mexikói Intézményes Forradalmi Párt

Manlio Fabio Beltrones kilépett a versenyből, így a 2012-es mexikói elnökválasztáson Enrique Peńa Nieto az egyedüli induló az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) színeiben. Beltrones így kíván hozzájárulni pártja sikeréhez, elkerülve ezzel a szavazatok megoszlását közte és az egykori szenátor között, mely végső soron a párt bukásába is kerülhetne.

Ez az önfeláldozó lépés tehát ügyes taktikai megfontolás, hiszen a párt érdeke valóban az, hogy egy karizmatikus személy képviselje a választásokon.

A leköszönő jelölttel ellentétben, Peńa Nietoban megtalálható az a közvetlenség, amelyet könnyen befogadnak a politikához kevésbé értő állampolgárok is, népszerűségi indexe – talán pont ezért – az egekben szárnyal. Egyszóval abszolút esélyese a közelgő választásoknak.

A PRI minden erejével végső céljára koncentrál, hogy megnyerje a választásokat. Ezáltal a tizenkét éves távolléte után visszatérhetne a Los Pinosba, a mindenkori elnöki rezidenciába. Az idő azonban sürgeti őket, hiszen a baloldal Andrés Manuel López Obrador személyében találta meg azt a kulcsembert, aki megfelelően tudja képviselni az általuk felállított eszmerendszert. López Obrador némi helyzetelőnnyel rendelkezik Peńa Nietoval szemben, hiszen a 2006-os elnökválasztásokon igen szoros küzdelemben maradt alul a jelenlegi elnökkel, Felipe Calderónnal szemben.

Úton egy „jobb” Mexikó felé

Peńa Nieto azonban lendületes kampánnyal és hangzatos célokkal, ígéretekkel igyekszik a szavazók kegyeibe lopni magát. A jelölt instabil intézményrendszereket és a morális értékrend teljes elutasítását látja Mexikóban, amit a lehető leghamarabb felszámolna.

Ez utóbbi a biztonság témakörével szoros összefüggésben áll, ami igencsak gyenge pontja a jelenleg regnáló Felipe Calderón pártjának, a Nemzeti Akciópártnak (PAN). A hatékonyabb intézményi keret megerősítésének tervével pedig a nemzeti érzületű szavazókra kíván hatni, hiszen állítása szerint sokat javíthatnának Mexikó megtépázott hírnevén, hogy állampolgárai újra büszkén vállalhassák nemzeti identitásukat.

Ígéretei között szerepel továbbá  a gazdasági növekedés elősegítése, új munkahelyek- és a társadalmi egyenlőség megteremtése. Kérdés, hogy ezt milyen alapokból finanszírozná, és hogyan reagál mindezekre az ellenzék. Vajon mivel tudnák magukhoz csábítani a kormányban csalódott embereket, akik jelenleg – közvéleménykutatások eredményei alapján – a PRI táborához csatlakoznának?

Vandlik Mária

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »