Navracsics levelet írt az EU alapjogi biztosának állampolgárság-ügyben

A magyar igazságügyi miniszter szerint sérti az EU Alapjogi Chartáját a szlovák gyakorlat állampolgárság-ügyben.

A szlovák állampolgársági törvény és az EU Alapjogi Chartája között feszülő ellentétekre hívta fel a figyelmet levelében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, amelyet az EU alapjogi biztosának, Viviane Redingnek címzett.

A miniszter szerint – noha az állampolgárság szabályozása az egyes tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik – a szlovák jogszabály sérti az alapjogi charta elveit, különösen a szabad identitásválasztás jogát. Ha tehát ezt nem biztosítják egy demokratikus társadalomban, akkor jogsértésről van szó Navracsics Tibor szerint.

A miniszter úgy látja, a charta révén megvan a kellő alap arra, hogy megfelelő lépések történjenek az Európai Bizottság részéről Szlovákiával szemben. Így például a Bizottság figyelmeztetheti a szlovák hatóságokat a jogsértő eljárásuk tényére.

Az igazságügyi tárca vezetője a levél mellett személyes találkozón is szót ejt erről a témáról az alapjogi biztossal, de levéllel fordult a szlovák kollégájához is a szlovákiai magyarok jogainak védelmében.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »