Jubileumi 20. közgyűlését tartotta az UMDSZ Beregszászon

Elnöki beszámolójában Gajdos István, a 20 ezer bejegyzett taggal rendelkező szervezet vezetője az elmúlt nyolc évet elemezve kiemelte, hogy az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség  (UMDSZ) tevékenységének három fő iránya van: a kisebbségi nyelvhasználat bővítése, a kulturális autonómia megteremtése és az 1944-ben sztálini lágerekbe hurcolt magyarok rehabilitálásának elérése.

Az UMDSZ legfontosabb eredményei között megemlítette az ungvári egyetem magyar karának, a beregszászi Európa-Magyar Ház és azon belül a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet létrehozását, valamint annak kiharcolását, hogy a jövőben a magyar iskolák végzősei anyanyelvükből is felvételizhessenek a felsőoktatási intézmények magyar bölcsészkaraira.

Gajdos hangsúlyozta: a 2004-es ukrajnai változások után jelentős mértékben romlott a kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság helyzete, mivel – mint fogalmazott – fikarcnyi sem valósult meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének, Kovács Miklósnak Viktor Juscsenko akkori ukrán elnökkel kötött megállapodásából. Erre való tekintettel az UMDSZ feladatul tűzte ki, hogy más ukrajnai nemzetiségi szervezetekkel összefogva hatékonyabb kisebbségi érdekvédelmet valósítson meg – mondta, megjegyezve, hogy 2009-ben a magyar szervezet együttműködési megállapodást kötött az Ukrajnában élő oroszok és románok legbefolyásosabb szervezeteivel. Rámutatott: ennek az együttműködésnek köszönhetően megszületett az új ukrajnai nyelvtörvény tervezete, amelyet remélhetőleg még a jövő évi parlamenti választások előtt elfogad a kijevi törvényhozás, és ezzel a magyar regionális nyelvvé válhat egész Kárpátalján.

Az UMDSZ elnöke bírálta a magyar kormány „megosztó politikáját”, amely szerinte a múlt évi ukrajnai önkormányzati választásokon a KMKSZ-nél sokkal jobban szerepelt UMDSZ-nek nyújtott támogatások igen erős megnyirbálásában és a szervezet működésének ellehetetlenítésére irányuló törekvésben nyilvánul meg. Gajdos ismételten alaptalannak nevezte a magyar kormány tisztségviselőinek azon állításait, hogy az UMDSZ visszaélt a schengeni vízumok megszerzéséhez szükséges támogató nyilatkozatok kiadásával. Szerinte a kiadás jogának megvonása nem más, mint egy egész szervezet tagságának diszkriminálása, kollektív bűnössé való nyilvánítása. Úgy vélte, a vádak alaptalanságát igazolja, hogy az ügyben „állítólag” lefolytatott vizsgálat eredményeit a magyar kormány titkosította. Egyúttal köszönetet mondott az MSZP, az LPM és a Jobbik jelen lévő képviselőinek, amiért pártjaik kiálltak az UMDSZ mellett.

Gajdos István hangsúlyozta: a jövőre esedékes ukrán parlamenti választásokon ismét lehetőség nyílhat arra, hogy magyar képviselő jusson be a kijevi törvényhozásba, ehhez azonban a kárpátaljai magyarság összefogására lesz szükség.

Az UMDSZ Illyés Gyula Magyarságért-díjat adományozott Szabó Vilmos MSZP-s országgyűlési képviselőnek a kárpátaljai magyarság érdekében még kormányzati tisztségviselőként és honatyaként sok éven át kifejtett tevékenysége elismeréséül.

A fórum résztvevői nyilatkozatot fogadtak el, amely a többi között kimondja: amennyiben a magyar kormány nem vonja vissza az UMDSZ-re vonatkozó „lejárató állításait”, a szervezet kénytelen lesz jogi úton orvosolni a sérelmeit.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »