Csak egy őrült vezető gyilkolja meg az állampolgárait

Nagy port kavart a szír elnök, Bashar al-Asszád nyilatkozata, a politikus az amerikai ABC csatornának adott interjút. Barbara Walters a tüntetésekről és a szenvedő szír népről napvilágot látott információkról faggatta az államférfit. Azonban ismét csak hárított Asszád, nem ismerte el felelősségét, mellyel azonban csak a nemzetközi közösség ellenszenvét vívja ki. A héten visszatért Damaszkuszba az Egyesült Államok és Franciaország nagykövete, kérdéses, hogy a szerdai interjú milyen hatással lesz az ország törékeny diplomáciai kapcsolataira.

Exkluzív interjút készített szerdán az amerikai ABC tévécsatorna egyik újságírója a szír elnökkel, Bashar al-Asszáddal.  A közel-keleti rezsim vezetője tagadta az őt ért vádakat, miszerint hagyja népét szenvedni és parancsot adott volna a biztonsági erőknek erőszak alkalmazására a tüntetőkkel szemben, azt azonban elismerte, hogy követtek el „hibákat”.


Az interjút illetően eltérőek a vélemények, annyi bizonyos, hogy senki nem hagyja szó nélkül. Jasszer Tabbara, egy szír-amerikai aktivista kifejtette, hogy ezzel a védekező magatartással Asszád csak próbál felkészülni arra az eshetőségre, ha büntetőeljárás indulna ellene. Andrew Tabler, a Washington Institute for Middle East Policy elismert szakértője a CNN-nek adott interjúban kifejtette, hogy Asszád „másik bolygón él”, a legnagyobb probléma, hogy tagadja a valóságot. Tabler nem rejtette véka alá a véleményét: „Hogyan tudná a leghatékonyabb módon kezelni ezt az őrültet a szír nép és a nemzetközi közösség?” Jihad Makdissi, a szír külügyminisztérium szóvivője megismételte az elnök kijelentéseit: „Vannak katonai erők Szíriában, feladataik között pedig a biztonság és stabilitás fenntartása is szerepel és igen, követtek el hibákat.” Az amerikai külügyminisztérium és a Fehér Ház szóvivői, Mark Toner és Jay Carney egyaránt élesen bírálta az elhangzottakat, nem tartják az elnököt hitelesnek, miután az egész világ szemtanúja a szír eseményeknek.

Eközben visszatért Szíriába Robert Ford, az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövete, akit október végén hívott vissza kormánya, miután támadás érte a képviselet konvoját. Hillary Clinton külügyminiszter a döntést megelőzően a Szír Nemzeti Tanács képviselőivel tárgyalt Genfben. Újságíróknak elárulta, hogy véleménye szerint a demokratikus átmenet sokkal többet jelent, mint az elnök elmozdítása, nyilatkozatában továbbá az emberi jogok tiszteletben tartását hangsúlyozta. Ford mellett Franciaország nagykövete, Eric Chevallier is visszatér az országba, ez azonban nem azt jelenti, hogy a kormányt nem aggasztja a szír helyzet, jelentette ki az AFP hírügynökségnek Romain Nadal szóvivő. „Franciaország a szír nép mellett áll, jobban, mint valaha.”

Horváth Hajnalka

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »