Facebook kubai módra

Kuba a napokban hozta létre új közösségi hálóját Redsocial néven. A kormány alapvető célja az egyetemek közötti kommunikáció megkönnyítése volt, amit ezzel az új virtuális találkozóhellyel valósítanának meg. A kezdeményezéssel nem is lenne probléma, ha nem a Facebook tökéletes másolata lenne.

A Castro fivérek jelenleg csak Kubában engedélyezik a háló használatát. A weboldalt a kubai Oktatási Minisztérium hozta létre annak érdekében, hogy biztosítsák az összeköttetést a szigeten található felsőoktatási intézmények között. Az ötlet ismerős lehet, a kivitelezés úgyszintén. Az oldal tökéletes mása a világ legtöbb felhasználóját tömörítő online közösségi portáljának, a Facebooknak.

Az oldal minden egyedi ötletet nélkülöz, ez a kialakításáról és a funkcióiról egyaránt elmondható. Nehéz lenne tagadni a másolást, hiszen még a domain is tartalmazza az eredeti verzió nevét: facebook.ismm.edu.cu. Egy kubai sajátosságot azért sikerült becsempészni, csak korlátozott tartalmakat enged megnyitni a weboldal. A Castro-ellenes szövegeken kívül, azonban nem túl nehéz átjutni ezen a rostán.

Cyberháborúk kora

A kubai kormány álláspontja szerint igenis szükséges az információk szűrése, hiszen a korlátlan információáramlásban komoly veszélyt vélnek felfedezni, pontosabban a rezsimellenes hangulat kialakulását. A félelem nem alaptalan, történt már hasonló eset a közelmúltban, igaz nem a latin-amerikai térségben. A kormány álláspontjának megfelelően mind a mai napig tiltja a Google keresőt is.

Az USA is feleslegesen ölt dollármilliókat a kubai hálózat kiépítésére, Alan Gross – az amerikai kormány egyik megbízottja – jelenleg is tizenöt éves börtönbüntetését tölti, amiért illegálisan vezette be a drága projektet a kommunista szigetországban.

Technikai akadályok?

Egyetlen nyomós oka volt Mark Zuckerbergnek, amiért eddig nem kopogtatott Castroék ajtaján a Facebook licenszért: az ország lakosságának mindössze két (!) százaléka rendelkezik internetkapcsolattal.

Eddig technikai problémákra fogták az alacsony arányt, és azzal hitegették a népet, hogy ha megvalósul a Venezuelát és Kubát összekötő tenger alatti vezetékes hálózat kiépítése, akkor gyorsabb és olcsóbb lesz a világháló, mintha műholdra csatlakoznak. Nos, a hálózat hat hónapja működik, de komolyabb eredményt nem tud felmutatni a rendszer, ugyanolyan gyenge az internet lefedettség és lassú a szolgáltatás. Kíváncsian várjuk a kormány reakcióját, ám az eddigi tapasztalatok alapján sok jóra nem számíthatnak a kubaiak.

Vandlik Mária

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »