Új úton a felvidéki magyarságért

A Magyar Koalíció Pártjának pozsonyi székházában sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Via Nova Ifjúsági Csoport jelöltjei, akik az MKP listáján indulnak a 2012. március 10-i előrehozott parlamenti választásokon.

A sajtótájékoztató elején Berényi József MKP-elnök gratulált az MKP ifjúsági partnerszervezeteként is működő Via Nova ICS új vezetőségének, köztük a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő, ám a parlamenti választásokon nem induló Gubík László elnöknek. Emlékeztetett arra, hogy az MKP és a Via Nova ICS már a múltban is több sikeres, közös rendezvényt tartott (mint például a 2011. szeptember elsején tartott komáromi szimpátiatüntetés a kettős állampolgárság mellett), és bízik abban, hogy ez így lesz a jövőben is.

Gubík László elmondta, a mintegy 1000-1200 tagot számláló Via Nova új alternatívát kínál a fiatal választópolgároknak. A nemzetileg elkötelezett szervezet képviselőjelöltjei csapatként indulnak – saját kérésükre – az MKP választási listájának végén.

A Via Nova ICS saját választási programmal indul, melynek az elnevezése: „Új úton a jövőnkért!” A programot 12 munkacsoport dolgozza ki, lefedve az élet szinte valamennyi területét. Létezik gazdasági, régiófejlesztési, nemzetpolitikai, szociális stb. munkacsoport. A munkacsoportok szoros kapcsolatban állnak egymással, a programot januárban véglegesítik, és sajtótájékoztatón ismertetik majd.

A Via Nova ICS vállalná a Felvidéken az ifjúsági szervezetek gyűjtőszervezetének szerepét is. Az eddigi tapasztalatok erre feljogosítják, nagyon jó kapcsolatot tartanak fenn a szlovákiai (Egy Jobb Komáromért mozgalom, Somorja Hangja) és a magyarországi ifjúsági szervezetekkel (Ifjúsági Keresztény Szövetség, Fidelitas) is.

Miért nincs a Via Nova ICS elnöke a képviselőjelöltek között?

Gubík László neve akkor vált ismertté, amikor a magyar állampolgárság felvételét követően bejelentette új állampolgárságát, és ezzel párhuzamosan közölte, ragaszkodik szlovák állampolgárságához is.

A Via Nova ICS elnöke elmondta: „Nem kívánok a politika játékszerévé válni. Jelöltek a listára, én ezt megköszöntem, de felelősségem teljes tudatában nem vállalhattam a jelöltséget. Szlovákiában még érvényben van az alkotmányellenes állampolgársági törvény, melyre hivatkozva támadási lehetőséget jelentettem volna a szlovák hatalom és politika részére. Manipulálhatták volna személyemmel a közvéleményt, ezzel veszélybe sodorva a felvidéki magyarság érdekképviseletét. Ehhez én nem kívánok asszisztálni, de a rendelkezésemre álló jogi eszközökkel folytatom a küzdelmet az alkotmányellenes szlovák törvénnyel szemben. Most a Via Nova ICS megerősítésére összpontosítok, jelöltjeit a választási kampányban minden erőmmel támogatom”.

Kitekintő / Mkp.sk

Friss hírek