Megvan a legkorruptabb latin-amerikai ország

A Transparency International legújabb jelentésében, melyben a világ országait az ottani korrupció mértékének függvényében rangsorolja, Venezuela és Paraguay igen rossz helyen szerepelnek.

A rangsorban minél előrébb áll egy ország, annál kevésbé számít korruptnak. Eszerint kapott jó helyezést és értékelést Chile a lista 22. szereplőjeként, Uruguay pedig az előkelő 25. helyen áll. Összehasonlításképp Nagy-Britannia a 16., az Egyesült Államok a 24., Magyarország pedig az 54. lett a rangsorban.

A múlt évi felméréshez képest kevés a változás az ideiben, de Kuba és El Salvador jobb eredményekkel büszkélkedhet.

A Korrupció Megfigyelési Index (angolul Corruption Perceptions Index) a közszektor átláthatóságát vizsgálja. Az adatokat 13 nemzetközi intézménytől gyűjtötték be, közöttük a Világbanktól és a Világgazdasági Fórumtól.

A latin-amerikai sereghajtók között található Nicaragua, Paraguay és a 172. helyen szerepel Venezuela, a kontinens utolsó országaként. A szervezet Amerikáért felelős vezetőjének elmondása szerint ezen országokban a gyenge intézményi hátter és az erős vezető politikai réteg miatt nincs kialakult hatalmi egyensúly.

A 183 országot magában foglaló 2011. évi rangsorolás itt tekinthető meg.

Kovács Bernadett

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »