Természetvédelmi rezervátum Vajdaságban

Csütörtök délelőtt a vajdasági parlamentben nyilvános ülést tartott a Felső-Duna mente területrendezési tervének állami ellenőrzésével és végrehajtásával megbízott szakszolgálata. Bemutatták a Béregtől (Bački Breg) Szondig (Sonta) terjedő természeti rezervátum külön célokra való felhasználásáról készített területfejlesztési tervezetet.

A tervezetről Dušanka D. Sremački, tartományi területrendezési és környezetvédelmi titkára adott átfogó magyarázatot. „A természeti források védelme, szabályozása és kihasználása a főbb prioritások, amelyeket a titkárságunk az utóbbi 3-4 évben célként kitűzött maga elé. Több területfejlesztési tervezetünk van, melyeket a tartományi kormány hamarosan elfogad. Nemzetközi jelentősége is van, mivel a szóban forgó terület a horvátországi Kopácsi réttel határos. Ez egy különös gonddal óvott térség, amelyen bioszféra-rezervátumot szándékozunk létrehozni. A tervezet elfogadásával tulajdonképpen rendezzük és szabályozzuk a gazdag növény- és állatvilággal rendelkező terület kihasználását, ami nagyon fontos a turizmusra és egyéb gazdasági tevékenységekre vonatkozóan”– nyilatkozta D. Sremački.

Vesna Popović, köztársasági területfejlesztési ügynökség vajdasági részlegének az igazgatója nagy problémát lát a kerettörvény hiányában. Elmondta, hogy vannak területfejlesztési törvények a vizekről, az utakról, amelyek nem kielégítő módon működnek. Amikor valaki terveket akar készíteni, akkor sokszor abba a helyzetbe kerül, hogy az egyik-másik törvény korlátozásai miatt nem tudja megvalósítani az összes elképzelését. Popović szerint, ha létezne egy mindenre kiterjedő a már meglévő törvények rendelkezéseit összehangoló területfejlesztési törvény, akkor sokkal hatékonyabban tudnának dolgozni.

A bemutatott tervezettel meghatározták a rezervátum kihasználását és védelmét. Ezeket a rendelkezéseket a későbbiekben Apatin és Zombor községeknek a saját területfejlesztési terveikkel össze kell majd egyeztetniük.

Kitekintő / Magyar Szó

Friss hírek