Magyar iskolák tervezett összevonása ellen tiltakoznak

Tiltakozást váltott ki a kárpátaljai magyarság körében az ukrán közoktatási hatóság tervezete, amelynek értelmében – költségcsökkentés céljából – összevonná és leminősítené az Ungvári járás több magyarlakta településének iskoláit.

Az Ungvár környéki települések magyar tannyelvű oktatási intézményeinek tervezett visszafejlesztése ellen – amit az oktatási illetékesek költségcsökkentő optimalizálásnak neveznek – egyaránt felemelték a szavukat a szakmai szervezetek és az érintettek.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) ungvári és munkácsi regionális szervezetei az elmúlt hétvégén tartott közgyűléseiken tiltakoztak a tervezett intézkedés ellen – adta hírül pénteken a karpatalja.ma beregszászi hírportál.

A cikk szerint az iskola-összevonásoknak számos magyar tanintézet eshet áldozatául. Ennek veszélyét felismerve a napokban Kisgejőc község lakossága falugyűlésen tiltakozott a helyi középiskola elemi oktatási intézménnyé való, tervezett leminősítése ellen.

Az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap beszámolója szerint a kisgejőciek egyrészt felháborodásuknak adtak hangot, másrészt kifejtették: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tervezetet megváltoztassák, s e célból határozatot is elfogadtak. Kárpátaljai magyar oktatási szakemberek és érdekvédők az ügy kapcsán rámutattak: a vázolt elképzelések megakadályozásának legegyszerűbb módja falugyűlések összehívása, az ukrán oktatási törvény ugyanis előírja, hogy faluhelyen bármilyen iskola-összevonás vagy -átalakítás csak a helyi közösség beleegyezésével történhet.

Kárpátaljai magyar pedagógusok és politikusok egyaránt megengedhetetlennek tartják, hogy a megye oktatási rendszerének „optimalizálását” a magyar iskolákkal kezdjék. Szerintük fölöttébb furcsa az is, hogy az oktatásra fordított összegek tervezett csökkentését az illetékesek épp az Ungvári járással, Kárpátalja deklaráltan leggazdagabb közigazgatási egységével akarják kezdeni.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek