Putyinék nyertek, a többség viszont oda

Magyar idő szerint vasárnap este hatkor Oroszország legnyugatibb pontján is lezárták az urnákat – véget értek a 2011-es orosz parlamenti választások.  A részvételi arány átlagosan 50,4 százalék volt, mely jelentősen alacsonyabb a négy évvel korábbi több mint 63 százalékhoz képest. Legtöbben Csecsenföldön mentek el szavazni, ott a Csecsenföldi Választási Bizottság honlapján közölt adatok szerint az urnazárás előtt két órával a választópolgárok már 93,31 százaléka leadta a voksát.

A VCIOM közvéleménykutató intézet exit-poll adatai alapján a jelenleg alkotmányozó többséggel kormányzó Egységes Oroszország párt sokat veszített a 2007-es, majdnem 64 százalékos győzelméhez képest.

Az exit-poll adatok szerint 48,5 százalékot fog elérni, s a szavazatok 70,36 százalékos feldolgozása alapján a szavazatok 49,93 százalékát szerezte meg. Ezzel azonban nincs meg a többsége: Medvegyev elnök az Egységes Oroszország párt sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az Egységes Oroszország mindenképpen koalícióra fog lépni egy másik párttal. Az elnök szavai szerint ez a Dumában egy sokkal összetettebb rendszerhez fog vezetni, a különböző kérdésekhez koalíciós megállapodásra kell majd törekedni. „Azonban ez normális, ez a parlamentarizmus, a demokrácia és a frakció vezetői készen állnak erre” – továbbította az elnök szavait a RIA hírügynökség. Vlagyimir Putyin a választási eredményeket optimálisnak nevezte és kiemelte, hogy ezek biztosítani fogják Oroszország fenntartható fejlődését.

A Ria Novosztyi híradása szerint Medvegyev az előzetes adatok alapján  telefonon gratulált a parlamentbe jutott pártok vezetőinek, s kifejezte reményét a négy párt az ország polgárainak érdekében végzett konstruktív parlamenti munkájára. 

Bár az exit-poll eredmények alapján sokan már temetik az Egységes Oroszország többségét, a Vedomosztyi internetes kiadásán megjelent elemzés kiemeli, hogy a többséget biztosan megszerzi az Egységes Oroszország párt, a kérdés csak az, hogy hány százalékkal. Ennek az eltérésnek több oka is van. Egyrészt nem végeztek exit-poll vizsgálatokat olyan az Egységes Oroszország pártot erősen támogató régiókban, mint Dagesztán vagy Csecsenföld, másrészt a szavazók akár 25-42 százaléka is megtagadhatta a válaszadást a szociológusoknak. Már ezek is elegendőek ahhoz, hogy az Egységes Oroszország néhány százalékot javítson, átlépve az 50 százalékot, de ehhez hozzájárulnak még a parlamentbe bejutó pártokra leadott voksok szétosztásával kapott szavazatok is. 

A Dumába bár ugyanazon négy párt kerül be, mint 2007-ben, azonban az arányok jelentősen módosulnak. A szavazatszámlálás 70,36 százalékos állása alapján a voksok 19,43 százalékát az Oroszország Pártja, 12,97 százalékát az Igazságos Oroszország párt és 11,87 százalékát a Liberális Demokrata Párt szerezte meg. Ez alapján a 2011-es parlamenti választások nagy nyertesei a kommunisták, akik nyolc százalékot tudtak javítani a négy évvel ezelőtti eredményeikhez képest.

Vlagyimir Zsirinovszkij vezette Liberális Demokrata Párt nagyjából négy százalékkal ért el jobb eredményt, mint négy évvel ezelőtt.  Zsirinovszkij a RIA Novosztyi beszámolója szerint arra az újságírói kérdésre, mely azt firtatta, hogy koalícióra lépne-e az Igazságos Oroszország párttal, nemmel válaszolt. ”Az LDPR a szokásnak megfelelően egyedül fog tevékenykedni, koalícióra a gyengék lépnek”- mondta a botrányairól híres politikus. 

A Grigorij Javlinszkij vezette Jablokónak a szavazatok 2,81 százalékának megnyerésével nem sikerült átlépnie a parlamentbe kerüléshez szükséges hét százalékos küszöböt, mint ahogy az Oroszország patriótáinak (0,96 %) és az Igaz Ügy pártnak (0,57%)  sem.

Dancsecs Réka

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »