Meggyilkoltak egy ruandai ellenzéki újságírót

Egy kampalai bárban meggyilkolták Charles Ingabiré ruandai újságírót, aki politikai menekültként élt és dolgozott Ugandában. A rendőrség letartóztatta a bár egyik pincérnőjét és egy biztonsági őrt az üggyel kapcsolatban, de a tettesre és annak motivációjára mindezidáig nem derült fény. Ingabiré az egyik legnagyobb kritikusa volt a ruandai elnök, Paul Kagame rezsimjének, ezért sokak szerint politikai leszámolásról lehet szó. Ruanda kormánya tagadja, hogy bármi köze lenne merénylethez, emellett elutasított minden olyan vádat is, amely szerint „vadásznának” a külföldön élő ellenzékiekre.

Az 1994-es népirtás óta a Paul Kagame által vezetett Ruanda a nyugati befektetők egyik kedvenc afrikai állama lett és valamelyest sikerült egymással kibékíteni a tuszi és a hutu népcsoportokat is. Emberi jogi szervezetek azonban egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet arra, hogy Kagame rendszere kezd elnyomóvá válni, külön felhívták a figyelmet a tavalyi elnökválasztásra, ahol az elnök további hét évre szerzett mandátumot, valószínűleg csalással.

Tény, hogy az utóbbi években egyre több ruandai ellenzékinek kell elhagynia hazáját politikai okokból, azonban a száműzetés során sem érezhetik magukat teljes biztonságban. A brit rendőrség például májusban figyelmeztetett egy Angliában élő száműzöttet, hogy nagy valószínűséggel a ruandai titkosszolgálat merényletet tervez ellene. Az ellenzékiekkel való leszámolásra jó példa az ellenzéki vezető, Victoire Ingabiré pere, amelyről mi is beszámoltunk régebben.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek

Egyre csak nő a tőzsdei cégek osztalékfizetése

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében. Az európai gyógyszeripari óriáscégek, a Novartis és a Roche lettek a világ legnagyobb osztalékfizetői  az idei első negyedévben.

Read More »
www.wallmaxx.hu

A boldogságot nem lehet megvenni pénzért, vagy mégis? (x)

Ha mélyen magunkba nézünk, akkor bizony be kell vallanunk, hogy a boldogságunkat rengetegszer kötjük feltételekhez. Boldog leszek, ha elmegyek nyaralni. Boldog leszek, ha meglesz az új cipőm/telefonom/autóm. Boldog leszek, ha kész leszek a felújítással. Azontúl, hogy egyik mondat sem engedi azt, hogy a jelenben boldog légy, mindegyikben szerepelnek az anyagiak is.

Read More »