Felszámolnák a kínai „feketebörtönöket”

A kínai fővárosban hat hónapos akciót kezdtek a magánkézben lévő biztonsági cégek által üzemeltetett „feketebörtönök” felszámolására – írta a BBC pénteken.

A helyi kormányok arra használják a cégeket, hogy feltartóztassák azokat az embereket, akik a pekingi hatóságoknál keresnének orvoslatot különféle konfliktusaikra. A cégeket illegális fogva tartással, erőszakkal és földalatti börtönök üzemeltetésével vádolják. A „feketebörtönökben” sok olyan embert tartanak fogva, akiknek mindössze annyi a bűnük, hogy a központi kormányzathoz fordultak volna panaszaikkal.

Csang Ping (Zhang Bing), a pekingi közbiztonsági hivatal igazgatóhelyettese szerint 300 ezer privát biztonsági őr dolgozik a városban, felük nem bejegyzett cégeknél. „A város biztonsági piacán teljes a káosz, egyes cégek törvényen kívül működnek” – tette hozzá.

Évente több ezer kérelmező árasztja el a kínai fővárost, különösen az éves parlamenti ülésszak idején. Többeknek a helyi kormánnyal van problémájuk, amely biztonsági őröket küld rájuk, hogy feltartóztassák őket.

A Global Times című kínai napilap szerint a rendőrség augusztusban felfedezett egy „feketebörtönt”, amelyet 5 tartomány pénzelt. Bár a hatóságok nem szívesen beszélnek az illegális fegyházakról, egy-egy extrém hír kapcsán szóba kerül létük. Ilyen volt az az eset, amikor összetévesztettek egy turistát egy kérelmezővel. A férfit elrabolták, megverték, és egy Honanba tartó teherautóba tuszkolták. Végül az út mentén találtak rá.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »