Indiába is betörhet a Tesco

India lépéseket tesz, hogy megnyissa 500 milliárd dolláros kiskereskedelmi piacát a nemzetközi áruházláncok előtt. Az ellenzék hevesen tiltakozik az ellen, hogy szabad utat kapjanak olyan multik, mint a Tesco, a Metro és a Wal-Mart.

Az indiai kormány elfogadta a vitákat keltő, az ország 500 milliárd dolláros (113 billió forint) kiskereskedelmét megreformáló tervezet, mely 51 százalékos külföldi tulajdonrészt engedélyezne az ún. multi-brand, és 100 százalékosat az ún. single-brand kiskereskedelmi áruházláncokban – közölte a BBC.

A reformprogram azonban egy jelentős megszorítást is tartalmaz a nemzetközi áruházláncok számára: üzletlánconként öt évenként 100 millió dolláros (22 milliárd forint) befektetésre, valamint termékeik 30 százalékának kis- és középvállalkozásoktól való megvásárlására kötelezi őket. Ezen korlátozások miatt csupán öt vagy tíz nemzetközi vállalat – például Tesco, Wal-Mart, Metro és Carrefour – számára lenne nyereséges az indiai üzletnyitás. A kormány célja, hogy a reform segítségével csökkentse a hatalmas inflációs rátát, valamint több tízmillió új munkahelyet teremtsen. Ezzel szemben az ellenzéki pártok úgy vélik, hogy a reformtervezet csupán tönkretenné a kiskereskedőket.

Mivel ez a döntés kizárólag a végrehajtói jogkörbe tartozik, nem igényel parlamenti jóváhagyást. Azonban ellenzői követelték a tervezet elnapolását, valamint vitát és szavazást kívánnak elindítani a reformról. Miután a kormány nem volt hajlandó ennek teljesítésére, a tiltakozó parlamenti képviselők elégedetlensége végül szerdán a Parlament munkájának egész napos szünetelését eredményezte. Az ellenzéki politikusok kijelentették, hogy addig nem engedik működni a Parlamentet, amíg a kormány vissza nem vonja a kiskereskedelmet érintő döntést. A mostani helyzettől eltekintve sem mondható túlzottan eredményesnek az indiai Parlament munkája: az elmúlt egy év során csupán egy ülésszak volt szabályos és nem vittek keresztül egy reformot sem.

Pranab Mukherdzsí pénzügyminiszter elutasította a tervezet elnapolását, ám kijelentette, hogy a kormány kész megvitatni a Parlament körében a kiskereskedelmekben megjelenő külföldi működőtőke-befektetést. A reform támogatói szerint az intézkedés az árak csökkentése mellett növelni fogja a versenyképességet és a minőséget. Manmohan Szingh miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy alapos megfontolás után hozták a döntést, mely reményeik szerint modern technológiát fog bevonzani az országba, fejleszteni fogja a vidéki infrastruktúrát, csökkenteni fogja a mezőgazdasági termelés veszteségességét, valamint lehetőséget nyújt a gazdáknak, hogy jobb áron adják el terményeiket. Továbbá azt is kihangsúlyozta, hogy India föderális rendszeréből adódóan az állami kormányoknak meg van rá a lehetőségük, hogy megakadályozzák a külföldi részvételt az adott állam kiskereskedelmében.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek