Nyakkendő nélkül Berényi Józseffel

Nyakkendő nélkül! – Berényi József volt a József Attila Ifjúsági Klub közéleti beszélgetéssorozatának első vendége. „Az egyetemistákkal való találkozóknak mindig különösen örülök” – mondta az MKP elnöke. A beszélgetés központi témája a közelgő előrehozott választások voltak. A rendezvényt a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének pozsonyi székházában tartották.

Az MKP programja, stratégiája és kampánya elsősorban a választóira, a szlovákiai magyarokra épül majd, valamint lakóhelyüknek, az egész Dél-Szlovákiának az érdekképviseletére. Berényi József szerint a Magyar Koalíció Pártja csak a magyar választókra számíthat. „Jobb és baloldali kérdésekkel egyaránt kell foglalkoznunk, hiszen a szociális problémákat, az északi és déli régiók közti különbségeket, a kevésbé fejlett infrastruktúra problémáját meg kell oldanunk, de ha mi nem fogunk a nyelvtörvény módosításával, nyelvhasználati kérdésekkel, az autonómiával foglalkozni, akkor más se fog” – mondta a pártelnök. A 2012. március 10-i előrehozott parlamenti választások előtt az MKP számára egyértelmű a cél: átlépni az öt százalékos köszöbet, és visszajutni a parlamentbe.

A szlovákiai magyar szavazatokért folyó versengés margójára Berényi elmondta, hogy a párt országos tanácsának legutóbbi ülése nyitott volt a Most-Híddal való együttműködésre, ám a másik félnél nem volt meg a hajlandóság az egyenrangúságon alapuló együttműködésre. Vélhetően ennek az is az oka, hogy a szlovák pártok részéről léteznek olyan törekvések, amelyek az MKP-nak a parlamentből, a Most-Hídnak pedig a kormányból való kiszorítására irányulnak.

Berényi elutasítja azt a nézetet, hogy a szlovákiai magyar politikusoknak a szlovák politikusok elvárasai szerint kell politizálniuk. „Nem lehet irányadó az az elv, hogy az a jó politikus, akit a szlovákok annak mondanak. Igenis viseljük el, ha néha csúnyán néznek ránk, ha ez kell a megmaradáshoz. Természetesen az empátia számomra is nagyon fontos, és az elfogadás híve vagyok, de annak a helyzetnek, ami Szlovákiában van 1989 óta, nem mi vagyunk a nyertesei” – mondta. Az önrendelkezésért vívott küzdelemben konkrét példák állhatnak a szlovákiai magyarok előtt, ilyen a szerbiai magyarság példája is, akik az önrendelkezésük intézményes megerősítésével egyben a magyar identitástudatot is megszilárdították, gátolva az asszimilációt.

Felvidék.ma

Friss hírek