Halálra ítélték a bamakói merénylőt

Halálra ítélték Maliban azt a tunéziai férfit, aki még januárban dobott robbanószerkezetet a bamakói francia nagykövetség épületére. A merényletben senki sem halt meg, viszont két ember súlyosan megsebesült. A bíróság azt is megállapította, hogy a merénylő nem állt kapcsolatban egyetlen iszlamista milíciával sem, magányos elkövető volt.

Számos nyugat-afrikai országban, így Maliban is létezik a halálbüntetés, azonban az esetek többségében tényleges életfogytiglani börtönre szokták ítélni azokat, akiknek a cselekménye halállal is sújtható. A bíróság azzal magyarázta a halálos ítéletet, illetve a 10 millió valutaközösségi frankos (CFA frank) pénzbüntetést, hogy a cselekmény terrorcselekménynek minősül, ezért keményen fel kellett lépni ellene, nem mellesleg az elítélt márciusban egyszer megszökött a börtönből, amelyet súlyosbító körülményként értékeltek.

Mali és a szomszédos Mauritánia már régóta küzdenek a térségben igen aktív iszlamista milíciákkal, amelyek mindennapos rettegésben tartják a helyi lakosságot. Ebből az okból kifolyólag a két ország hatóságai nagyon keményen fellépnek az iszlamisták ellen, már csak azért is, mert az utóbbi időkben több nyugati állampolgárt is elraboltak a térségből.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek