Leminősítette Romániát a S&P

Megvonta a hazai valutában fennálló román államadósság befektetési ajánlású osztályzatát a Standard & Poor’s, amely a román szuverén devizaadósságra eddigi is befektetési szint alatti osztályzatot tartott érvényben.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja Londonban közölte, hogy a hazai valutában kibocsátott hosszú és rövid lejáratú román államadósság besorolását az eddigi BBB mínuszról BB pluszra rontotta, stabil kilátással. A cég a román devizaadósságok ezzel azonos szintű osztályzatait megerősítette.

A Standard & Poor’s a lépést osztályzati módszertanának felülvizsgálatával indokolta. E felülvizsgálat eredményeként szűkül a különbség a besorolással ellátott országok hazai valutában és devizában fennálló adósságainak osztályzatai között. Ennek alapján a Standard & Poor’s most azonos szintre hozta Románia hazai valutában és devizában fennálló adósságainak osztályzatait.

A lépéshez fűzött londoni elemzésében a Standard & Poor’s annak a véleményének adott hangot, hogy Románia besorolásait alátámasztják a román gazdaság javuló alapmutatói, az államháztartás és a folyómérleg hiánya egyaránt csökken, és a gazdaságban kiegyensúlyozódási folyamat zajlik.

A hitelminősítő szerint a román gazdaság változatlanul sebezhető a külső sokkhatásoktól többek között amiatt is, mert a román bankrendszerben domináns súllyal vannak jelen a görög és az osztrák tulajdonos bankok.

Kitekintő / Bukarestiradio.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »