Fosztogatott és segélyszervezeteket tiltott ki területéről az al-Shabaab

November 28-án al-Shabaab felkelők törtek be és fosztottak ki segélyszervezeteket Szomáliában, írja a Reuters. Helyi beszámolók szerint védőoltásokat, a tárolásukra szolgáló hűtőberendezéseket és egyéb felszereléseket hordtak el a helyi irodákból. A fosztogatáson kívül 16 segélyszervezetet tiltottak ki az ellenőrzésük alatt tartott területekről.  

Jelenleg a Vöröskereszt és az Orvosok Határok Nélkül még a területen maradhatnak, ellenben az ENSZ élelmezési (WHO) és az UNICEF gyermekeket segítő szolgálata tartósan kiutasításra került. Friss ENSZ-közlemények szerint mintegy 250 000 szomálit súlyt még mindig az éhínség.

Ban Ki-mún ENSZ-főtitkár és Valerie Almos, a humanitárius ügyekben illetékes helyettese is elítélték a fosztogatásokat és az al-Shabaab határozatát. „A jelenleg folyó humanitárius erőfeszítések bármilyen nemű felfüggesztése alááshatja az idén elért sikereket, és több térségben visszaállhatnak az éhínség kialakulását előidéző feltétele” – mondta Almos.

Ez utóbbi nem az első eset, hogy a milícia ellehetetleníti, vagy egyszerűen nem engedélyezi a humanitárius akciók végrehajtását az ellenőrzése alatt tartott területen. Egészen ez év júliusáig, az éhínség drasztikus mértékű eluralkodásáig az al-Shabaab a legtöbb szervezetnek megakadályozta a segítségnyújtást. A döntést azzal indokolták, hogy a szétosztott élelem segélyfüggőséghez vezet, illetve hogy az ott dolgozók a helyi lakosságot a muszlim saría jogrendszer bevezetése ellen lázítják. Tudni kell, hogy az al-Shabaab a saría szélsőséges értelmezésének elkötelezett híve.

A kitiltást indokolhatja még az a tény, miszerint több nyugati humanitárius szervezet is olyan országok anyagi támogatását élvezi, amelyek kiállnak Kenya al-Shabaab elleni hadjárata mellett. Mint arról már beszámoltunk, hat héttel ezelőtt több segélyszervezet is ideiglenesen felfüggesztette működését, amikor Kenya csapatokat küldött Szomáliába. A Human Rights Watch meggyanúsította a kenyai katonákat, hogy a Szomáliában végrehajtott akcióik során számos helyi lakost indoklás nélkül vettek őrizetbe és vertek meg. A határ menti összecsapásokban múlt héten négy ember vesztette életét.

Mód Melinda

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »