Mindenki kamatemelésre számít

Ma 14 órakor válik publikussá a jegybank kamatdöntése, ezt követően 15 órakor tudhatjuk meg a döntés hátterét, amelyet sajtótájékoztató keretében ismertetnek majd. A piaci felmérések (reuters, bloomberg) szerint 50 bázisponttal 6,50%-ra ugrana az alapkamat, miközben a pénzpiacon már 100-125 bázispontos emelést a zsebükben éreznek a szereplők.

Véleményünk szerint a jegybank valamelyest lemaradt a piaci mozgásokhoz képest, ugyanis az 50 bázispontos kamatemelés csupán megfelelne a várakozásoknak, érdemi horgonyzó szerepe egy ilyen döntésnek nem lenne (persze jelezné, hogy az MNB a helyzet magaslatán áll).

Tekintettel azonban arra, hogy az idén év elején átalakult a monetáris tanács, az új tagoknak ez lesz az első alkalom, amikor kamatemelésről dönthetnek. A piaci szereplőket sokkal inkább az indoklás és a kilátások érdeklik, főként annak fényében, hogy az NGM két új alelnök személyére tett javaslatot, amellyel tovább növekedne a kormány befolyása a tanácson belül. Ez pedig ahhoz vezetne, hogy az infláció mellett az alacsonyabb kamat kérdése és a gazdaságösztönzés is helyet kapna az MNB színpadán.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »