Pozitív mérleg: eddig jól teljesít a perui kormány

Cikkünk Ollanta Humala perui elnök beiktatása óta eltelt száz nap eseményeit veszi górcső alá. Eredményeinek bemutatása előtt érdemes megemlíteni az erre az alkalomra végzett felmérést, mely szerint a válaszadók hatvan százaléka támogatja az elnököt. Népszerűségi indexe jelenleg magasabb értéket mutat (hatvan százalék), mint a választásokon elért 51,4 százalékos, győzelmet jelentő arány. Összeállításunkból megtudhatják, mi lehet az oka ennek.

A megkérdezettek (1450 fő) szerint a Humala választási kampányában ígért szociális csomag a legfőbb eredmény, melyet kormánya jelenleg magáénak tudhat. A közvélemény szerint több területen is említésre méltóak elnökük erőfeszítése: a korrupció elleni harcban, valamint a rászorulók támogatásának-, a bérnövekedés-, és a gazdasági stabilitás elérésében is komoly előrelépést vitt véghez.

Szakértői vélemények szerint is komoly szakértelemmel kormányozza országát. A baloldali ideákat követő elnök ellenzéke azonban nem hajlandó beletörődni vereségébe, így a pártjukból verbuválódott kisebbség lejárató kampányokkal igyekszik meggyengíteni hatalmon lévő ellenfelét. Az általuk kialakult fantazmagóriák azonban elhalványulni látszanak.

Tény, hogy Humala stílusa eltér az eddig megszokott Alan García-féle médiaorientált kormányzástól, akinek alakja naponta feltűnt valamely médiaforrásban. Ezzel szemben utódja mondhatni elzárkózik a közszerepléstől, inkább a gazdaság stabilitásának biztosítására fordítja idejét.  Ez utóbbit sikeres vállalkozásnak minősíthető, az elnök első száz napja alatt a kezébe adott gazdaság egyre csak erősödik, ösztönözve ezzel a külföldi vállalkozók beruházási kedvét. A rövid időn belül elért növekedés pedig bíztató tendenciát mutat a következő öt évre nézve.

A szociális dimenzió

A kormány az elkövetkezendő hónapokban kezdi meg a „Nyugdíj 65” programját, mely a legelmaradottabb térségek szegénysorban élő nyugdíjasairól gondoskodik. A program keretén belül havonta kilencven dollárral segítik a rászorulókat, amennyiben betöltötték 65. életévüket.

Emellett a napokban hozta nyilvánosságra, Salomón Lerner, a perui Miniszterek Tanácsának elnöke (miniszterelnök) a 2012. évi szociális programcsomag tartalmát. A kormány növelni kívánja a következő területeknek szánt támogatást: oktatás, egészségügy és biztonság.

Ezekkel az intézkedésekkel nagyobb mértékű társadalmi integrációt akarnak megvalósítani, továbbá a szegénység enyhítését és a versenyképesség növelését irányozzák elő. Az egyes szektoroknak 11-16 százalékkal biztosítanak nagyobb keretet, amit az előzetes kalkulációk alapján meghatározott 2012-es GDP növekedés tesz lehetővé. Az elemzők 18,4 százalékos bruttó hazai termékértékkel számolnak, ami nyolc százalékkal magasabb a 2011-ben realizáltnál.

Pozitív mérleg

Humala ígéretet tett az utóbbi tíz évben folyamatos növekedést produkáló gazdaság tökéletesítésére, a szabad piacok megtartásával, illetve annak hibáinak korrigálásával. A pénzügyi- és a vállalati szektorban végrehajtott reformoknak köszönhetően újra feléledt a beruházási optimizmus.

A perui vállalatokkal kiépített kapcsolata igen változó. A Repsol elnökével, Antonio Brufauval folytatott tárgyalások kedvező mederben haladnak, hiszen a vállalat segítségével a „Lote 88” gázvezeték, még a földgáz exportja előtt, jelentős mennyiséget terít szét a belföldi piacon.

Más vállalatokkal ugyanakkor távolságtartóbb a perui államfő. A távközlési szolgáltatóval, a Telefónicaval kötött, 19 éves szerződését reméli újabb húszéves periódusra hosszabbítják meg, további kiegészítő támogatások nyújtása nélkül.

Az őslakosság nem zárta a szívébe

Humala láthatóan gondol a hátrányos helyzetben élő rétegekre, ugyanakkor ötleteit nem mindig fogadja lelkesedés. Az indián közösségeknek szánt támogatás terve kudarcba fulladt. Mivel a területeikre káros hatást gyakorolt volna, tiltakozásuknak hangot adtak az ott élők, szeptemberben szám szerint hatvanhétszer.

Ebből az a következtetés vonható le, hogy az őslakossággal törékeny a kapcsolata, ennek-, illetve helyzetük javítása érdekében, testreszabottabb programokat kell kialakítani.

Az USA elégedett

Humala elnöki hivatalában eltöltött száz nap pozitív benyomást keltett Washingtonban. A pozitív képhez Salomón Lerner miniszterelnök amerikai körútja is hozzájárult, mely során ismertette velük a perui adminisztráció programjait, és annak eredményeit.

Ennek fényében az USA komolyabb elvárásokat támaszt a továbbiakban, a megígért programok kifogástalan teljesítését várja a perui adminisztrációtól.

Baljós árnyak

Néhány tényező azonban beárnyékolja sikereit. Ilyen például az alelnöke, Omar Chehade lemondatása, amit korrupciós ügyekben való részvétel miatt kellett eszöközölnie. Kormányán kívül, családján belül is könnyedén találhatunk fekete foltokat, fivére ugyanis 2009 óta tölti 25 éves börtönbüntetését.

A jövőre nézve tehát kérdéseket vet fel, hogy ezeket a „hibákat” vajon a maga javára tudja-e fordítani az ellenzék és sikerül szembeállítania az állampolgárokat elnökükkel. Második lehetőségként kiváró stratégiát is alkalmazhatnak, ezesetben több, mint négy évük van a következő választásig.

Vandlik Mária

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »