Egyre több az információ a guadalajarai tömeggyilkosságról

Guadalajarát, az ország második legnagyobb, ám eddig nyugodtnak minősített városát is elérte a drogbandák harca. A Los Zetas csoportja legutóbbi és egyik leginkább figyelemfelkeltő megmozdulásával állítólag üzenni akart és jelezni terjeszkedését egy, a területet behálózó másik kartellnek és drogbárójának, „El Chaponak”.

A most meggyilkolt személyek közül hatnak büntetett előélete volt, ám a nyomozó hatóságok arra hívják fel a közvélemény és a média figyelmét, hogy még ebből ne vonjanak le elhamarkodott következtetéseket. Eddig ugyanis nincs információjuk arról, hogy az áldozatok valóban kapcsolatban álltak volna a drogkereskedelemmel, vagy a szó legszorosabb értelmében véve tényleg csak áldozatául estek a drogbandák között folytatott elhúzódó küzdelemnek.

Az első 19 személy azonosítása már megtörtént, és folyamatban van a többieké is, így óráról órára többet lehet megtudni foglalkozásukról, életkorukról, melyek vegyes képet mutatnak.Eszerint az eddig azonosítottak 19-36 év közötti férfiak, foglalkozásukat tekintve volt közöttük sofőr, laboratóriumi fogtechnikus, műszerész, bolti eladó, festő-mázoló, kereskedő.

A büntetett előéletű személyek között volt, akit csalásért, rablásért, néhányakat pedig az emberi egészség ellen okozott vétségért tartóztattak már le.

A halál oka az, ami többé-kevésbé egyezik az áldozatoknál: a legtöbbjük fulladás által vesztette életét, míg néhányan ütés általi sérülésben haltak meg.

A nyomozást segíthetik a térfigyelő kamerák felvételei, ám az elkövetők egyértelmű üzeneteit már megtalálták a nyomozók, állítja a helyi állam kormányának főtitkára. Elmondása szerint a testeken ez a motorolajjal kent felirat állt: Milenio Zetas.

Bármit is hozzon a nyomozás eredménye, bármilyen rejtett motívumot is találjanak még a mészárlás mögött, az bizton állítható, hogy a drogkereskedő bandák háborúja minden eddiginél kiélezettebb és nem tűnik megállíthatónak.

Ezt mi sem támasztja alá jobban, mint a szeptemberi veracruzi tömeggyilkosság, a rendőrséget érő fenyegetések számának növekedése, vagy maga a tény, hogy a legutóbbi eset a mindeddig nyugodt és drogharcoktól mentes Guadalajara városában történt.

Kovács Bernadett

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »