Iszlamista győzelem Marokkóban

Akárcsak októberben Tunéziában, Marokkóban is egy mérsékelt iszlamista politikai formáció, az Igazság és Fejlődés Pártja (PJD) szerezte meg a legtöbb szavazatot a pénteken tartott parlamenti választások után nyilvánosságra hozott előzetes adatok szerint, így az alkotmányos monarchia uralkodójának, VI. Mohamed királynak ennek a pártnak a soraiból kell kineveznie a kormányfőt. A parlament 395 képviselői mandátumából az előzetes számítások szerint 80-at sikerült megszereznie a győztes formációnak, korábban a párt vezetője, Abdelilah Benkirane 90, vagy akár 100 képviselői hely megszerzését is reálisnak tartotta.

A választásokat a júliusban végrehajtott alkotmánymódosítás nyomán tűzték ki, a reformmal az uralkodó az elégedetlen tömegek igényeit igyekezett kielégíteni. Az ország alapokmányának a módosítása több hatalmat ad a parlamentnek, a kormánynak és a miniszterelnöknek, de a vallási és hadügyi területeken a döntéseket továbbra is az ország királya hozza meg. A reform kötelezően előírt további 60 parlamenti helyet a nők és 30-at a fiatalok számára is.

A mérsékelt iszlamista párt valószínűleg nem kerülheti el, hogy koalíciós partnert keressen. Legjobb esélye a legutóbbi ciklusban kormányzó Istiqlal (Függetlenség) pártnak van, mely a pénteki választások nyomán előre láthatóan 45 képviselői helyet tudott megszerezni. A jelenlegi miniszterelnök, Abbasz Al Fasszi, elismerte a PJD győzelmét. „ Az Igazság és Fejlődés Párt győzelme a demokrácia győzelme”- mondta a Reuters hírügynökségnek.

A Február 20 mozgalom, mely a kora tavaszi tüntetések egyik fő mozgatórugója volt, a választás bojkottjára szólította fel a lakosságot. Véleményük szerint az alacsony részvétel is mutatja, – mely 45,4 százalék volt – hogy nem lehet megvenni egy új, mérsékelt reformokat tartalmazó alkotmánnyal a marokkói lakosságot, s a mozgalom addig nem fogja feladni a harcát, míg minden követelését el nem éri.

Bartók László

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »