A vártnál is rosszabb lesz a magyar cég eredménye

A harmadik negyedéves gyorsjelentés kapcsán lefelé módosította idei és jövő évi várakozásait a társaság. A 2011-es terv 11,2 millió euróról 7 millió euróra csökkent, míg a 2012-es előrejelzés 20,5 millió euróról 12,3 millió euróra csökkent.

A korrekció mögött több tényezőt lehet felsorakoztatni: a forráshiány miatt lassabban halad a román expanzió, ráadásul a devizaárfolyamok változásai és a vevőkövetelések megugrása (főleg egyes önkormányzatoknál) szintén negatívan hatott a működésre.

Öröm az ürömben, hogy a társaság hitelszerződést írt alá az OTP-vel, amely jelentős összeget biztosít a hazai és romániai tevékenységek finanszírozására. Ennek fényében a romániai átalakítások 2012. első negyedévében újraindulhatnak.

A menedzsment jelentős költségcsökkentést jelentett be, ami mintegy 1,5-2 millió euróval kisebb összeget jelent a következő évtől. Jelentős összegről beszélünk, hiszen a jövő évi EBITDA-terv  12,3 millió euró körül van.

Véleményünk szerint a jelenlegi eredmények rávilágítanak a E-Star növekedési sztorijának kellemetlenségeire is. Az expanziós stratégia továbbra is vonzó, ám a megváltozott világgazdasági helyzetben a forrásszerzés sokkal nehézkesebbé vált. Az OTP-vel megkötött megállapodás és a kötvényprogram esetleges folytatása viszont jelentős összegeket biztosíthat a működésre.

A részvényárfolyam kapcsán az elmúlt időszakban valamelyest enyhült a nyomás a részvényeken. A mostani bejelentés kapcsán úgy véljük, hogy jelentősebb megugrás csak akkor várható, ha a finanszírozási problémák enyhülnek, illetve, ha a romániai tevékenységben rendeződnek a sorok.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »