Lehallgatások A-tól Z-ig

Hatalmas vihart kavart a lehallgatási botrány Szlovákiában. Napról napra kerülnek elő újabb és újabb információk. Akik sárosak, azzal védekeznek, hogy a lehallgatások jogszerűek voltak, mert a bíróság látta el kézjegyével a megfelelő kérvényeket. Akik pedig nem azok, azzal magyarázzák ezt, hogy a kérvények üres frázisokat tartalmaznak, és egyébként is a mai világban már bármit el lehet intézni.

Összeállításunkban a kezdetektől vesszük górcső alá a lehallgatásokkal kapcsolatos híreket. Nézzük a híreket tehát napról-napra:

November 21:

Ezen a napon robban ki a botrány. Nora Slišková, a Pravda című szlovák napilap főszerkesztője nyilvánosságra hozza, miszerint a Katonai Elhárítás lehallgatta a szerkesztőséget, és a lap újságíróit. Slišková hangsúlyozza, hogy úgy gondolja, erről Ľubomír Galkónak tudomása kellett, hogy legyen, nem történhetett mindez a védelmi miniszter tudta nélkül. A rendőrség megkezdi a nyomozást a megjelent sajtóinformációk alapján.Még ezen a napon Ľubomír Galko (SaS) védelmi miniszter ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a lehallgatási ügyben bizalmas tények veszélyeztetésének és személyi adatok jogosulatlan használatának gyanúja miatt. Alaposan ki kell vizsgálni az újságírók állítólagos kihallgatási ügyét – hangsúlyozta Iveta Radičová kormányfő. Ľubomír Galko védelmi minisztertől részletes beszámolót kért az ügyben, és kérte a katonai titkosszolgálatokkal foglalkozó parlamenti különbizottság összehívását.

November 22:

A katonai hírszerzést felügyelő parlamenti bizottság elnöke, Peter Žiga (Smer) megerősítette, hogy a Pravda újságíróit lehallgatták az Elhárítás alkalmazottai. Bűnrészességet gyanítottak náluk. A politikus nem tartja meggyőzőnek a hatóságok érvelését. Ľubomír Galko bejelenti, hogy azonnal lemond, ha bármelyik lehallgatás is törvénytelennek minősül. „Ha bűncselekmény gyanúja merül fel, nincs különbség a politikus, az alkalmazott, a vállalkozó, az átlagember, vagy éppen az újságíró között” – mondta a tárcavezető.

Iveta Radičová kormányfő még ezen a napon, délután, meneszti a védelmi minisztert, Ľubomír Galkot. „Az újságírók lehallgatása összeegyeztethetetlen a jogállam és a demokrácia alapelveivel, amelyre ez a kormány épül. Ezzel törvénysértés történt” – jelentette ki Iveta Radičová. Richard Sulík, az SaS elnöke szerint Ľubomír Galko visszahívása a védelmi miniszteri posztról valójában nem más, mint a Szabadság és Szolidaritás (SaS) ellen folytatott támadássorozat újabb része. Úgy gondolja, hogy ez a választások előtti harc része, e felől nem is lehet kétség.

November 23:

Tovább gyűrűzik a lehallgatási botrány. A Katonai Elhárítás lehallgatásai állítólag Iveta Radičová kormányfőre is kiterjedhettek, még 2010-ben, a Hayek-botránnyal kapcsolatban.  A kormányfő nem kívánt nyilatkozatot adni ezzel kapcsolatban.

November 24:

Robert Kaliňák, a Smer parlamenti képviselője feljelentést tesz Ľubomír Galko ellen (a héten visszahívott védelmi miniszter), a Katonai Elhárítás lehallgatási anyagaival való vélt, vagy valós visszaélések miatt. Kaliňák az átiratok tanúsága szerint aktívan kontrollálta, és irányította, mi jelenjen meg a Pravda napilapban, és úgy véli, Galko áll az anyagok megjelentetése mögött.  Galko ugyanis szerdán bejelentette, hogy a közeljövőben nyilvánosságra kerül egy politikus, és egy újságíró közti beszélgetés. Kaliňák szerint természetesen nem az a lényeges, miről beszélt Vavrovával (a Pravda szerkesztőjével), hanem az SaS alelnökének cselekedete, aki törvényes okok nélkül hallgatott le politikusokat, újságírókat, vagy éppen saját kollégáit.

Galko kémkedik az emberek után, az információkat pedig saját politikai harcára használja fel. Foglalkozhatunk azzal, hogy egy magánbeszélgetésben nem megfelelő hangnemet ütöttem meg, de a lényeg, hogy semmilyen törvényes indok nincs egy újságíró és egy ellenzéki politikus lehallgatására” – jelentette ki a Smer képviselője. Kaliňák állítja, hogy senkinek sem adott utasításokat a Pravda című napilapnál, teljesen normálisnak tartja, ha egy újságíró tippeket kap egy politikustól.

Gál Gábor, a Most-Híd képviseletében azt nyilatkozta a SME című napilapnak, hogy ha nem lennének éppen választások, akkor tudnának foglalkozni a lehallgatásokkal kapcsolatos szigorításokon.  Gál Gábor szerint felül kell vizsgálni a lehallgatások jogszerűségét,  és az ellenőrző szervnek lehetővé kell tenni a még aktív aktákba való betekintést is. Kifejtette azt is, hogy Daniel Lipšic (KDH) belügyminiszter van leginkább az aktív ügyiratok átnézését illetően, mert attól tart, hogy olyan dolgok kerülnek nyilvánosságra, amiknek nem szabadna.

November 25:

A Robert Kaliňák (Smer-SD) képviselő és Vanda Vavrová, a Pravda napilap munkatársa közötti, lehallgatott telefonbeszélgetések kapcsán kiderült, hogy valószínűleg ki szivárogtatott ki információkat a lehallgatásokról – nyilatkozta pénteken Ľubomír Galko (SaS), akit a botrány miatt a héten menesztettek a védelmi minisztérium éléről. Galko közölte, a katonai hírszerzés egyik idősebb tisztjéről van szó. A Kaliňák-Vavrová beszélgetések lejegyzett változatához csak a hírszerzés munkatársainak egy szűk csoportja férhetett hozzá. Őket detektoros hazugságvizsgálatnak vetették alá, az egyik személy azonban megtagadta ezt a vizsgálatot. Azóta más beosztásba került, hogy ne férhessen titkosított információkhoz. Az illető ellen feljelentést készítenek elő – mondta az exminiszter.

Összeállításunkat folytatjuk.

Bumm.sk, SME, Pravda, Új szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »